У Харкові понад 80% батьків хочуть, щоб із вересня діти навчалися офлайн. Про це в інтерв'ю "Суспільному" розповів директор департаменту науки та освіти ХОВА Олексій Литвинов.

За його словами, у місті та області є величезний запит на офлайн-навчання, обласна влада моніторить це. Але настрої батьків відрізняються в різних місцях області.

Так, найменший відсоток батьків, які погоджуються на змішаний або офлайн-формат - це 55-60%. Найвищий відсоток і запит на офлайн-навчання - у Харкові - понад 80%.

Литвинов зауважив: запит батьків - лише один із чинників, враховуватиметься також думка педагогів. У певних громадах, з огляду на безпекову ситуацію, залишиться лише онлайн-навчання. На думку Литвинова, у Харкові більшість шкіл працюватиме в змішаному форматі. Крім того, якщо в Харкові відкриють школи, сюди повернеться багато сімей, які виїхали.

Харківська області з початку вторгнення "втратила" понад 20% учнів. Найбільше - такі населені пункти як Золочів, Вовчанськ, Липці, Старий Салтів, Циркуни, Куп'янський район, північна частина Ізюмського району.

Батьків, що ухвалюють рішення, закликають оцінити ситуацію без зайвих емоцій і обов'язково переглянути укриття в школі.

На що звернути увагу під час огляду укриття

  • де воно розташоване, як близько, у якому стані там сходи,
  • якщо у вас дитина з особливими освітніми потребами, треба звернути увагу, чи є там відповідні побутові умови,
  • першокласникам знадобиться відпочинок. Поставте себе на місце маленької дитини і подумайте, чи будете ви почуватися там у безпеці, чи ні.

За словами Литвинова, щоб у школах за деякий час не "забили" на спуски в укриття під час оголошення тривоги, проводитимуть постійні перевірки із залученням правоохоронних органів і національної служби якості освіти.

У Харкові та області з 1 вересня дозволили відкрити школи, дитячі садочки та виші за умови, що вони мають укриття, які відповідають нормам. Тобто не просто пофарбований підвал, у них має бути можливість проведення занять, запаси води та їжі, система оповіщення, вихід для евакуації тощо.

За словами мера Ігоря Терехова, у Харкові до 1 вересня планується підготувати 85 укриттів, які відповідатимуть нормам безпеки.

Які райони не збираються відкривати школи

Наразі відомо про те, що онлайн-освіту з вересня продовжать у Пісочинській громаді, у Чугуївському районі, Олексіївській громаді Лозівського району.