Ціни у Харківській області у січні порівняно з груднем минулого року зросли на 1,4% (по Україні загалом - на 0,8%). Про це повідомили у облуправлінні статистики.

Що подорожчало найбільше - у нашій інфографіці:

Подешевшали за місяць:

  • взуття - на 7,2%;
  • одяг - 5,7%;
  • цукор - 0,6%;
  • соняшникова олія - 0,2%.

У сфері охорони здоров'я ціни зросли на 1,4% через подорожчання амбулаторних послуг на 1,1% та фармацевтичної продукції на 1,7%.

Змінилися цінники й у транспорту: вони зросли на 3,3%. Зокрема, подорожчав проїзд у поїздах - на 2,1%, автобусах - на 0,4%. При цьому на 0,4% подешевшали паливо й олії.

Найближчим часом в Україні очікується дефіцит овочів та підвищення цін на молочні та м'ясні продукти. Як розповів кандидат економічних наук та незалежний експерт Олександр Хмелевський, зростання цін на овочі та фрукти зумовлене підвищенням вартості їх зберігання. Адже підприємці закладають свої витрати у споживчі ціни. Через війну та несприятливі погодні умови восени виник дефіцит на деякі овочі. Наприклад, близько третини цибулі та четверта частина моркви вирощувалися на Херсонщині. Через окупацію та військові дії практично весь урожай там було втрачено. Але дефіцит частково компенсується імпортом овочів із Польщі та Туреччини.

Економіст зазначив, що також продовжують дорожчати м'ясні та молочні продукти. В Україні швидко скорочується поголів'я рогатої худоби та свиней, у 2022 році - на 8% та 15% відповідно. Тому є певний дефіцит м'яса та молока, який також покривається за рахунок імпорту.

Хмелевський спрогнозував, що у травні очікується стабілізація цін через продаж залишків продукції на складах, а згодом зростуть надої молока та виробництва яєць. Так що влітку спостерігатиметься сезонне зниження цін на товари.