Російські військові активізували наступальні дії на Куп'янському напрямку у Харківській області та намагаються відвоювати позиції, втрачені під час осіннього контрнаступу ЗСУ. Про це повідомив голова ХОВА Олег Синєгубов 14 лютого на сесії облради.

За його словами, противник точково намагається атакувати населені пункти на півночі та на північному сході регіону. Подібна ситуація відбувається і в сусідній Луганській області, у напрямку Кремінної.

"Важко, але ми працюємо над посиленням обороноздатності нашої області, будівництвом фортифікаційних споруд для того, щоби бути готовими фактично до будь-якого прояву нової агресії окупантів", - зазначив Синєгубов.

Останнім часом у зведеннях Генштабу часто фігурує село Гряниківка Куп'янського району. Біля цього населеного пункту росіяни неодноразово намагалися атакувати, проте всі їхні спроби відбили наші захисники. Село розташоване на східному березі річки Оскол. Через річку, за кілька кілометрів, - смт Дворічна, центр Дворічанської громади.

За словами спікера Східного угруповання військ ЗСУ Сергія Череватого, ситуація на Куп'янському напрямку – контрольована, ЗСУ бачать усі дії супротивника та припиняють їх. Як зазначив Череватий, зараз ситуація в Харківській області незрівнянна з тією, що була рік тому, але й тоді плани противника щодо швидкої окупації регіону були зірвані. Нині ж оборонні рубежі значно міцніші, а рівень бойової підготовки ЗСУ та тероборони зріс.

Крім того, росіяни зазнають величезних втрат під Бахмутом і Вугледаром. За даними міністра оборони Великобританії Бена Уоллеса, 97% російської кадрової армії зараз перебувають в Україні, і потенційно її боєздатність знижена на 40%. Все це також знижує шанси військ РФ на проведення наступу, зокрема у бік Харкова.