Голова Балаклійського районного суду в Харківській області підозрюється у держзраді. Про це повідомили у прокуратурі.

Досудове розслідування встановило, що голова суду у квітні минулого року виїхав із Балаклії до окупованого Куп'янська, де й почав будувати собі кар'єру за російських загарбників.

Він добровільно вступив на посаду "в. о. заступника начальника управління – начальника відділу юридичного супроводу" у так званій "військово-цивільній адміністрації Харківської області". Зрадник надавав людям юридичні консультації щодо законодавства РФ, а також схиляв їх перейти на бік ворога та співпрацювати з окупаційною владою.

До серпня 2021 року Балаклійський районний суд Харківської області очолював Геннадій Носов, але влітку того року він помер. Потім виконувачем обов'язків стала Катерина Соколова, але ім'я того, хто очолював суд надалі і став колаборантом, поки що невідомо — під час воєнного стану з міркувань безпеки інформацію про склад судів закрито.

Як розповіли прокурори, від початку збройної агресії РФ проти України це вже другий голова суду на Харківщині, викритий у державній зраді. Раніше до суду відправили обвинувальний акт щодо голови Вовчанського районного суду за фактом державної зради, вчиненої в умовах воєнного стану (ч. 2 ст. 111 КК України).

У березні 2022 року президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності за державну зраду. Тепер за державну зраду чи диверсію в умовах воєнного стану загрожує від 15 років ув'язнення до довічного ув'язнення з конфіскацією майна.