Російські війська розбили в Прудянці Харківського району близько 800 будівель. Про це повідомили в Харківській правозахисній групі.

Прудянка - селище міського типу на північ від Харкова за 10-ти кілометрів від україно-російського кордону. До війни тут проживало понад 1 800 осіб. Селище було окуповане на початку повномасштабного вторгнення. Наприкінці квітня 2022-го ЗСУ звільнили селище.

Кажуть, що німецько-нацистські окупанти в 1940-х зруйнували в селищі 22 будинки. Після російської агресії тут не залишилося цілих будинків. Юристам ХПГ, які приїхали фіксувати воєнні злочини, довелося проводити прийом у коморі, де раніше зберігали корм для худоби.

Мешканка Прудянки Віта розповіла, що в перший день вторгнення була на роботі. Вона працює ліфтером у залізничній лікарні. Чоловік приїхав її забрати. Усі люди тікали з селища. У бік Харкова летіли ракети. Віта з чоловіком жили в погребі, бо в перші дні сильно стріляли. Жінка бачила, як головною вулицею селища їхала військова колона. Вона нарахувала 155 одиниць техніки. У кінці вулиці колону зустрічали ЗСУ. Відбувся бій. Половина колони повернулася назад. 

Сім'я Віти виїхала з Прудянки у квітні 2022-го, повернулася у вересні. Восени тут було зареєстровано вже 250 осіб. 

Віктор Кущенко залишався в Прудянці навіть у найстрашніші часи, коли на все селище залишалося з півтора десятка людей. Каже, мусив годувати домашню худобу та собак - і своїх, і сусідських.

Російські військові, за розповідями місцевого жителя, заїжджали в селище тільки вночі. Через обстріли відбувалося багато пожеж. Віктор із кумом заздалегідь носили воду з колодязів у бочки і потім цією водою гасили пожежі. Вдалося врятувати п'ять будинків.

У травні 2022 року Віктор був поранений. Його привалило в будинку. Його відвезли в лікарню, де він лежав півтора місяця.

Зараз Віктор живе в будинку дочки, який вдалося трохи підлатати за допомогою волонтерів. Його будинок зруйнували. 

За розповідями Віктора, багато односельців загинули під обстрілами.

"Толика Калиту вбило... Наума, Морозова... Клавка згоріла в хаті. Багато людей убило... І друга мого вбило..." - розповів Віктор.

Коли російські військові відступали, Віктор забрав акумулятор із російського танка. З його допомогою місцеві жителі могли заряджати гаджети, навіть дивилися телевізор.

З танка жителі селища зняли все, що було можна, а саму машину спалили. Віктор розповів, що знайшов парадну російську форму і документи. Усе це він передав ЗСУ.

У Василя Опришка наприкінці квітня 2022 року тяжко захворіла дружина. Швидка через обстріли не могла приїхати. Василю з дружиною довелося переїхати до Харкова. Знімали квартиру. У цей час обстрілами зруйнували їхній будинок. Від когось зі знайомих дружина Василя дізналася, що будинок зруйновано. Серце не витримало звістки.

Зараз у Прудянку поступово повертається життя. Восени 2023 року повернули газопостачання, майже відновили подачу світла. Замість зруйнованої медичної амбулаторії працює мобільна. Але жити тут дуже важко. Місцеві жителі потребують аптечного пункту та магазину. 

Харківська правозахисна група надає жертвам війни допомогу - гуманітарну, правову, психологічну. Ті, хто потребує такої підтримки, може звернутися в приймальні ХПГ за такими номерами телефонів:

  • у Харкові: 050-505-14-15, 050-405-30-15;
  • у Києві: 050-555-27-95.