На Харківщині хочуть по-новому годувати школярів. Впровадження нововведень у школах обговорювали на нараді у Лозівському районі за участю губернатора Олега Синегубова, місцевого керівництва та голови правління Національної асоціації громадського харчування Ореста Степаняка.

В Україні триває реформа системи шкільного харчування. Пілотними для впровадження нової системи харчування у Харківській області стануть школи Лозової та прилеглих населених пунктів. Після успішної реалізації "пілота" нова система прийде до всіх шкіл регіону.

За словами Ореста Степаняка, над реформою шкільного харчування в Україні працють вже три роки. Поки що робляться лише пробні кроки. Особлива увага приділяється регіонам, які найбільше постраждали від російської військової агресії. Пілотний проект уже запроваджується у місті Буча Київської області, наступними стануть Харківська та Сумська області.

В Україні розгалужена шкільна мережа, тож, вважає Степаняк, застосувати одну модель харчування неможливо. У громадах є малокомплектні та великі навчальні заклади, тому підбір моделі живлення має бути індивідуальним. Один із варіантів саме для Лозівського району – створення "Фабрики харчування", яка вироблятиме від 10 тисяч порцій на день. Готову їжу піддаватимуть шоковому заморожуванню. Шокова заморозка відрізняється від звичайної швидкості зниження температури. Нормативна швидкість заморозки в ЄС визначається як зниження температури в центрі продукту з +5° до -18° за Цельсієм за 4 години. Обіди розвозитимуть школами у замороженому вигляді.

Для доставки обідів слід виділити транспорт та термобокси для перевезення першої, другої страв та напоїв. Школи повинні отримати необхідне обладнання для прийому заморожених обідів: холодильники, парові конвекційні печі для розігріву їжі та лінії для миття посуду.

Доставка заморожених обідів буде систематизованою, безпечною та якісною, заявив Степаняк.

Про старт реформи шкільного харчування, яка проводиться з ініціативи першої леді Олени Зеленської, оголосили 1 січня 2022 року. У школах почали впроваджувати меню, розроблене шеф-кухарем Євгеном Клопотенко

Однією з цілей реформаторів є привчання дітей із раннього віку до здорового харчування.

Нове меню мало на увазі скорочення споживання хлібобулочних виробів та збільшення споживання овочів та м'яса. З раціону школярів виключили сосиски, ковбаси, рибні консерви, обмежили споживання продукції з високим вмістом солі та цукру, додали більше злакових, овочів, фруктів, ягід, молочних та м'ясних продуктів.

Заборонено застосовувати плавлений сир, використовувати соуси та майонези (крім кетчупу), питна вода має бути завжди доступною під час їжі. Сік можна пропонувати в обмеженій кількості без додавання цукру та підсолоджувачів. Сіль можна використовувати лише йодовану і лише для приготування їжі.

У шкільних буфетах заборонено продавати солодкі хлібобулочні вироби, продукти з високим вмістом цукру чи солі, консервантів, барвників та ароматизаторів, газовані напої, м'ясні та рибні продукти промислового та кулінарного виробництва, непастеризовані соки та молочні продукти, каву та гриби.

За даними Держпродспоживслужби, всі шкільні заклади з 1 січня 2022 року мали:

  • скоротити кількість цукру у стравах у 2-2,5 рази – до 7,5 г на один прийом їжі;
  • збільшити кількість фруктів до 100 г в один прийом їжі;
  • зменшити кількість хліба на прийом їжі з 60-80 г до 30-50 г;
  • збільшити кількість м'яса птиці та молочних продуктів при формуванні меню;
  • близько 75% продуктів у їдальнях має бути рослинного походження;
  • картоплю як окрему страву пропонувати не більше двох разів на тиждень;
  • припинити відварювати овочі для приготування салатів наступного дня, а салати заправляти безпосередньо перед видачею.
  • скоротити обсяг насичених жирів у стравах до 10% та менше від загальної кількості калорій.

Оновлене меню містило 160 страв, серед яких були: пастуший пиріг, булочки синнабон з корицею, бефстроганів, лобіо, фріттата, курячі нагетси, ньоккі, банош, шпундра, вертута, полтавський борщ, картопляне пюре, львівський сирник та куліш.