Десять років за ґратами проведе рецидивіст, який із росіянами грабував односельців під час окупації Харківщини. Про це повідомив речник облуправління СБУ Владислав Абдула.

Зловмисником виявився 62-річний житель селища Новий Бурлук, який раніше неодноразово відбував покарання за тяжкі злочини.

У період окупації Нового Бурлука він погодився стати "помічником" російського коменданта і допомагав окупантам мародерити. Крім того, він добровільно запропонував власну оселю для "розквартирування" загарбників і складування їхньої зброї та боєприпасів.

Також орієнтував окупантів на місцевості та "наводив" їх на помешкання односельців для пограбування. Потім росіяни разом із колаборантом вдиралися до осель людей і, погрожуючи зброєю, забирали гроші, автомобілі, побутову техніку та інше майно. У разі опору - погрожували потерпілим та їхнім родичам фізичною розправою "на місці" або ув'язненням у російські катівні.

Окупанти дозволяли чоловікові забирати собі частину награбованих речей.

Затримати колаборанта вдалося у вересні 2022 року на звільнених територіях Чугуївського району. На підставі зібраних доказів суд визнав чоловіка винним за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу України (пособництво державі-агресору). Вирок - 10 років в'язниці.