На Харківщині діяв партизанський загін, який допомагав ЗСУ знищувати росіян. Як пише "Суспільне", у його складі був аграрій із Гоптівки Ігор Нікольченко.

До повномасштабного вторгнення РФ у чоловіка було власне підприємство у Харківській області: на 2 тис. га він із батьком вирощував пшеницю, ячмінь, кукурудзу, ріпак й соняшник.

Російські війська увійшли до Гоптівки 24 лютого. Цього дня Ігор Нікольченко перебував у Харкові. Місцеві жителі, які залишилися в окупації, розповідали йому про місця скупчення ворога, а сам Нікольченко передавав ці дані ЗСУ. За його словами, завдяки цьому вдалося коригувати удари артилерії. За допомогою партизанів наші військові знищили дві "гармати" окупантів та російський артилерійський розрахунок.

Потрапити до Гоптівки фермер зміг лише у вересні, після звільнення території. Його господарство виявилося повністю розбите.

На стіні будівлі, де раніше стояли трактори, росіяни малювали палички, підраховуючи таким чином скільки українські сили знищили окупантів. А у будівлі на фермі оселилися осетини: на стіні вони підписалися як "Чорна рота".

Чоловік зазначив, що завданих йому збитків поки не рахував, бо поля заміновані, техніку вкрадено. Після перемоги він планує сюди повернутися та відновити ферму, бо це єдине підприємство у селі.

Зараз він приїжджає до села допомогти місцевим, бо повертатися сюди все ще небезпечно: окупанти завдають ударів майже щодня. У результаті Гоптівку майже повністю зруйновано: від житлових будинків, сільського клубу та магазинів нічого не залишилося. У селі немає ні світла, ні води. Якщо раніше тут мешкало близько 1000 осіб, то зараз лишилося приблизно 50.

Ще один партизанський загін у Харківській області організував мер Дергачів (тепер - голова Дергачівської міської військової адміністрації) В'ячеслав Задоренко; у його складі було півтора десятки добровольців. Як партизани ходили у розвідку на окуповані території та "трофеїлі" ворожу техніку, можна прочитати тут.