У частині Лозівської громади Харківської області ввели карантин через сказ. У селі Смирнівка 12 червня місцеву жительку покусала лисиця, у якої виявили антиген вірусу сказу, повідомили в Лозівській міськраді.

Сказ - смертельно небезпечне вірусне захворювання, яке передається людині під час укусу хворою твариною. Проникаючи через пошкоджену шкіру або слизову оболонку, вірус вражає центральну нервову систему.

Основними тваринами - джерелами зараження є:

  • із диких тварин - вовки, лисиці, шакали, єнотоподібні собаки, борсуки, кажани та гризуни;
  • із домашніх тварин - собаки та кішки.

У хворих на сказ тварин змінюється поведінка. Вони наближаються до будинків, нападають на домашніх тварин або людей. Хворі домашні тварини можуть бути неспокійними, відмовляються від їжі та води, кусають і дряпають господарів.

Карантинні обмеження триватимуть два місяці. Згідно з ними, Смирнівку внесено до неблагополучної зони, села Веселе та Довге - до загрозливої зони. Населені пункти Світлівщина, Михайлівка, Шатівка, Городнє, Миколаївка та Роздори віднесено до зони спостереження.

Наразі ветеринари вакцинують від сказу всіх тварин (собак, котів і худобу) у Смирнівці та селах із загрозливої зони.

У мерії Лозової зазначили, що в громаді почастішали випадки, коли дикі тварини заходять на територію приватних будинків. У разі появи скаженої тварини людей закликають повідомляти санітарно-епідеміологічну та ветеринарну служби.

photo-2023-06-14-16-52-29