Військові поки що не дозволяють відкривати в Харкові дитячі садки. Про це повідомили у мерії, пише KHARKIV Today.

За словами директора міського департаменту освіти Ольги Деменко, дитсадки та школи не працюють згідно з розпорядженням голови обласної військової адміністрації. Навіть якщо місцева влада захоче відкрити ті садки, в яких є укриття, - у них немає на це прав. До того ж, ніхто не може взяти на себе відповідальність за життя дітей. Харківські вихователі та педагоги готові працювати, але лише у мирних умовах.

В обласному департаменті освіти також розглядають численні звернення від батьків із проханням відкрити садки – хоча б у тих громадах, де немає активних бойових дій та обстрілів. Наприклад, це Красноградський район, частини Богодухівського та Лозовського, де ситуація більш-менш спокійна. Тим не менш, діти там теж не ходять до шкіл і дитсадків.

Як розповів директор обласного департаменту науки та освіти Олексій Литвинов, поки що ні штаб оборони області, ні губернатор Олег Синєгубов не вважають, що вже можна відновити навчальний процес хоча б у змішаному форматі. Але у перспективі це можливо. Коли саме це може статися, Литвинов не уточнив.

Петиція на сайті міськради про відкриття дитячих садків у Харкові за три дні набрала 535 підписів. Її автор вважає, що харківські садки мають працювати, а батьки - взяти на себе відповідальність за рішення віддати туди дитину та можливі ризики.

Але таку думку поділяють не всі харків'яни. Приміром, у телеграм-каналі SQ у коментарях користувачі пишуть, що водити дітей у садок "за можливості масованих ракетних обстрілів незбивними С-300 - злочин".

"Я не можу бути об'єктивним, мої діти вже дорослі. Але я не зміг би відправити свою дитину туди, де я не зможу контролювати ситуацію. Інакше все життя я вважатиму, що я міг врятувати, але не врятував, т.к. мене там не було", - написав Сергій Щєлчков.

У голосуванні з приводу відкриття садків у Харкові 65% читачів висловили думку, що поки що відкривати сади не варто.