У Харкові сьогодні не планують вимикати електроенергію, якщо ситуація в енергосистемі залишиться стабільною. Інформацію SQ підтвердили у "Харківобленерго".

"Працюють два основні фактори: генерація та здатність мереж передати обсяги електроенергії, тому важлива ситуація в енергосистемі України в цілому. Спрогнозувати, як розвиватиметься ситуація, зараз навряд чи хтось зможе, але поки що вона розвивається позитивно", - зазначили в компанії.

За даними Укренерго, поки що дефіциту потужності в енергосистемі немає. Це стало можливо завдяки тому, що після ремонтів у роботу включено додаткові енергоблоки на кількох теплових електростанціях. Також інтенсивно працюють гідроелектростанції, а збільшення світлового дня та ясна погода сприяють генерації з відновлюваних джерел енергії. Крім того, Україна імпортує електроенергію зі Словаччини.

У Харківській області на 14 лютого відключення світла не плануються, вони діють в Одесі, а також можливі у Київській, Хмельницькій, Житомирській областях та Києві у міру зростання споживання. Якщо ж ситуація зміниться, то цього тижня у Харкові та області графік погодинних відключень можна подивитися тут.

В Укренерго нагадали, що понад 10 ГВт основних потужностей поки що недоступні українській енергосистемі, бо перебувають під контролем ворога. Це найбільша в Україні та Європі Запорізька АЕС, а також Запорізька ТЕС, Луганська ТЕС, Вуглегірська ТЕС, Каховська ГЕС. Крім цього, на тимчасово окупованих південних територіях також знаходиться більшість вітрових і сонячних електростанцій.