Повітряні тривоги у Харкові та інших областях України тепер будуть довшими. Причина - атаки дронів-камікадзе, які досить повільно літають, повідомив спікер командування Повітряних сил ЗСУ Юрій Ігнат.

Війська РФ застосовують дрони-камікадзе Shahed-136. Президент України Володимир Зеленський заявив, що РФ замовила у Ірану 2400 дронів-камікадзе Shahed-136.

Цей дрон має такі характеристики:

  • максимальна дальність до 1600 км;
  • висота польоту - до 5 км;
  • крейсерська швидкість - 180 км/год.

Дрон відносно невеликий: 3,5 метра завдовжки, розмах крил – 2,5 метра, вага – 200 кілограмів. Може нести до 30-40 кілограмів вибухівки.

Машина оснащена поршневим, бензиновим двоциліндровим двоциліндровим двигуном, приблизно як у газонокосарці. Ціна такої смертоносної іграшки становить 30-50 тисяч доларів.

Іранські дрони вважаються найпростішими в технічному плані. Їхнє завдання - поразка заданого за координатами об'єкта. Самостійно знаходити цілі Shahed-136 не може. Йому не під силу самому атакувати об'єкти, що рухаються. Здебільшого його цілі – статичні об'єкти, будівлі, мости, підприємства, електростанції тощо.

Вражати такі дрони можна навіть стрілецькою зброєю, якщо мати досить високу майстерність стрільби.

Керівники Рівненщини, Житомирщини, Черкащини повідомили, що сили ППО за попередні дві доби збили дев'ять Shahed-136.

Харків також зазнавав атак дронов-камікадзе. 6 жовтня іранські безпілотники, перейменовані агресором в "Герань", обрушилися на нафтобазу, яка вже тривалий час не використовувалася.