Жителі прикордонних сіл Дергачівської громади відмовляються евакуюватися, повідомив в ефірі нацмарафону голова інформаційного відділу Дергачівської міськради Олександр Кулик.

Найбільший із прикордонних населених пунктів громади, селище Козача Лопань, постійно перебуває під обстрілами.

Зокрема, 12 вересня російська армія вкотре масовано обстріляла селище. По ньому завдали щонайменше 14 ударів із мінометів. Було пошкоджено понад 10 будинків, автівки місцевих жителів і лінії електропередач, через що в селищі зникло світло.

До цього Козачу Лопань неодноразово обстрілювали з танків, завдавали авіаударів. До кордону з РФ від селища - два кілометри, тому російські війська можуть обстрілювати селище навіть зі своєї території.

Незважаючи на обстріли, у селищі постійно проживають 1700 осіб (до війни було понад 5 тис. жителів). Населенню Козачої Лопані постійно пропонують евакуюватися в більш безпечні громади. Однак люди відмовляються, пояснюючи, що вже пережили тут найстрашніше - окупацію - і залишати свої домівки не мають наміру.

У кількох прикордонних старостинських округах - Проходівському та Токарівському - відсутнє електропостачання. Дуже великі площі заміновані, саперам потрібно виконати величезну роботу, щоб розчистити хоча б підходи до ліній електропередач, і енергетики могли почати заново їх прокладати, ставити нові трансформатори.

Але на більшій частині території Дергачівської громади є газ, вода і світло.