11 вересня 2022 року ЗСУ звільнили Ізюм. Про участь у звільненні 5-ї Слобожанської бригади, захопленні трофейного танка та танкіста-наркомана, розповів боєць Нацгвардії, молодший лейтенант із позивним "Кіт",

Такий позивний боєць отримав за те, що безшумно ходить і добре бачить уночі. З 2014 по 2020-й "Кіт" брав участь в АТО.

На початку повномасштабного вторгнення, коли російська техніка підійшла до окружної Харкова, "Кіт" сів у своє авто та поїхав до військкомату. Дорогою він зустрів російський БТР. Ситуація була критична. Але бійцю вдалося втекти. Він вирушив у 5-ту Слобожанську бригаду, яка набирала добровольців. Так "Кіт" став нацгвардійцем.

"Кіт" брав участь у Харківському контрнаступі у вересні 2022 року. Тоді він був у званні головний сержант і обіймав посаду командира взводу.

9 вересня підрозділ "Кота" о 5 ранку висунувся на Ізюм. Їхали в колоні на трофейному ПАЗику радянських часів, який взяли у Вербівці. За 10 кілометрів від Ізюма автобус зламався. Колона пішла вперед пішки. На українських військових вискочив російський танк - бойова ремонтно-евакуаційна машина (БРЕМ) на базі танка Т-72.

"Кіт" дав команду залягти, цілитися з гранатометів, але поки не стріляти, бо БРЕМ можна було захопити.

За словами бійця, БРЕМ зупинилася метрах за 50 від українських бійців. "Кіт" із парою товаришів по службі підійшов до машини. Постукали по броні. Люк відчинився, висунувся механік-водій і прокричав: "Я пришел с миром!"

Росіянин почав одразу торгуватися. Сказав, що має 20-літрову каністру спирту, і він може ним поділитися, якщо його пропустять. Українські бійці розсміялися і за комір витягли танкіста з машини. З'ясувалося, що водій бронемашини накурився наркотичних речовин, проспав наступ ЗСУ, прокинувся, побачив, що навколо вже українська армія, завів свій танк і рвонув на Балаклію, не знаючи, що місто теж уже звільнене.

Водієм БРЕМ був Денис Пронін із Тамбова, який згодом став відомим у Мережі розповідями про те, що йому в домі туалет не потрібен, щоб не було поганого запаху, тому краще мати туалет на вулиці.

Загін "Кота" залишив двох бійців охороняти зламаний автобус. Решта бійців сіли на БРЕМ і доїхали до Ізюма. Полонений показав, де знаходилася російська техніка. Український загін захопив ще одну БМП.

Трофейний БРЕМ наприкінці 2022 - початку 2023 року плідно попрацював у складі зведеної евакуаційної групи Східного оперативно-територіального об'єднання. Він евакуював десятки одиниць броньованої техніки. Цю техніку відремонтували та відправили назад у підрозділи.