Кабмін 11 липня ухвалив постанову, яка обмежує виплати державної допомоги внутрішньо переміщеним особам. Про це повідомили в уряді.

Зараз виплати в Україні отримують 2,6 млн осіб, допомогу ВПО продовжили до кінця січня 2024 року. Це - 2 тисячі гривень на одного дорослого на місяць і 3 тисячі гривень - на дитину або людину з інвалідністю. Але деяким категоріям виплати скасують.

Хто перестане отримувати виплати з 1 серпня:

  • якщо людина перебуває за кордоном понад 30 календарних днів поспіль без обґрунтованих причин, які підтверджено документами (обґрунтованими вважаються причини, коли людина була у службовому відрядженні або на стажуванні, перебувала на лікуванні або реабілітації, доглядала хвору дитину, оздоровлювала дитину тощо)
  • ті, хто повернувся додому,
  • ті, хто відбуває покарання в місцях позбавлення волі або були засуджені за колабораціонізм.

Хто перестане отримувати виплати з 1 вересня

  • люди, які з моменту ухвалення постанови Кабміну (11 липня) придбали новий транспортний засіб (з року випуску якого минуло менше ніж 5 років), окрім авто, що придбали волонтери та передали на потреби армії;
  • люди, які придбали на суму понад 100 тис. грн. земельну ділянку, квартиру, будинок (крім житла, отриманого коштом державного або місцевого бюджету);
  • люди, які мають на депозитному банківському рахунку кошти в загальній сумі понад 100 тис. грн;
  • люди, які придбали іноземну валюту (крім валюти, отриманої від благодійних організацій або придбаної для оплати медичних, соціальних, освітніх послуг), а також банківські метали на загальну суму понад 100 тис. грн;
  • люди, які мають у власності житло, розташоване на територіях, де не тривають активні (можливі) бойові дії або які не є окупованими, якщо таке житло більше ніж 13,65 м2 на одного члена сім'ї.

► Якщо за результатами перевірки через державні реєстри буде ухвалено рішення про припинення допомоги, людину про це повідомлять. У разі незгоди вона може оскаржити таке рішення органу соцзахисту. Наприклад, надати підтверджувальні документи і продовжувати отримувати виплати.

► Людям, які не входять до цих категорій і продовжать отримувати виплати, нічого робити не треба, нарахування продовжуються їм автоматично.