У Міноборони прокоментували ситуацію з лініями оборони в Харківській області. В ефірі національного телемарафону голова адміністрації Державної спеціальної служби транспорту генерал Олександр Яковець, який раніше обіймав посаду командувача Сил підтримки ЗСУ, заявив, що на Харківщині є три лінії ешелонованої оборони:

  • першу будували військові підрозділи. Вона знаходиться на відстані 1,5 - 6 км выд кордону залежно від умов місцевості, природніх перешкод, панівних висот.  Яковець зазначив, що через близкість кордону говорити про використання при зведенні цієї лінії важкої техніки і залізобетонних споруд, на жаль, неможливо;
  • другу лінію будувала Державна спеціальна служба транспорту та підрозділи командування Сил підтримки ЗСУ. Яковець із міркуванрь безпеки не став уточнювати, де знаходиться цей рубіж, але зазначив, що він обладнується на різних ділянках. У Харківській області цей рубіж обладнувався також під постійними обстрілами;
  • третю лінію будували під патронатом Харківської ОВА. Її розбудовано на відстані від 17 до 35 кілометрів від кордону. В інженерному відношенні це має бути найбільш складний захист із встановленням залізобетонних споруд - як вогневих, так і для укриття та проживання особового складу.

Представник Міноборони підкреслив, що найбільш підготовлений рубіж - третя лінія оборони, яка знаходиться на певній відстані від лінії державного кордону в Харківській області. Це пов’язано з тим, що тільки на відстані від ворога можна було повноцінно використовувати техніку для будівництва та відливати залізобетонні споруди. Але навіть на такій відстані противник постійно завдає ураження, що призводить до втрати техніки та персоналу.

Інформаційні вкиди щодо можливості  обладнання триповерхових бетонних споруд під вогневим впливом противника - м'яко кажучи, є абсурдними. Це знецінює ті зусилля, які сьогодні прикладають і військовослужбовці інженерних підрозділів, і цивільний персонал", - заявив  Яковець.

Нагадаємо, після початку наступу РФ на Вовчанськ та Липці харківську владу намагаються звинуватити у відсутності ліній оборони на кордоні. Зокрема командир підрозділу розвідки ЗСУ Денис Ярославський заявив, що головною причиною прориву російських військ на Харківщині є відсутність фортифікацій та мінних полів на першій лінії оборони. Влада ці обвинувачення спростовує.

Будівництво фортифікаційних споруд у Харківській області розпочалося ще у 2022 році. Серед них - залізобетонні укриття, протитанкові рови, бліндажі, протитанкові бетонні піраміди, відомі як "зуби дракона", та інші укріплення. У березні 2023 року йшлося про зведення другої лінії оборонних рубежів. За повідомленнями влади, перша лінія оборони, де безпосередньо дислокуються військові підрозділи, а також третя лінія на більшій відстані від лінії зіткнення, вже були споруджені до того часу.