У Харкові створили вишиту мапу області. Ініціатор – Рада молодих вчених при Міністерстві освіти та науки України, пише "Слобідський край".

У Харкові над вишивкою почали працювати у листопаді. Проте з'ясувалося, що команду вишивальниць тільки з молодих вчених зібрати не вдасться: деякі вчені поїхали до евакуації, інші не вміють вишивати. Довелося залучити охочих.

Серед вишивальниць були лікарі, працівники вишів, дизайнери, айтішниці. Єдиним чоловіком, який приєднався до створення карти, став ректор НТУ ХПІ Євген Сокіл: під час презентації, що проходила у цьому виші, він вишив кілька останніх хрестиків.

Орнаменти та кольори обирали та розробляли після ретельних консультацій із фахівцями з автентичної вишивки. Для Харківщини це поєднання червоного та чорного кольору та рослинний орнамент.

Полотно вишивальниці передавали одна одній як естафетну паличку, інколи пересилали поштою.

Учасниця проекту Світлана Голосна розповіла, що працювала над своєю частиною вишивки тиждень: іноді їй доводилося вишивати при свічках або під звуки вибухів.

Створюються вишивки й інших областей. Карта Харківщини – це полотно розміром приблизно 90 кв. сантиметрів. Площа вишитої карти України становитиме 3 на 5 метрів. На її виготовлення пішло 10 км. ниток.

Завершити роботу по регіонах планують наприкінці лютого, збирати частини вишитої картки будуть в Одесі, після чого картку планують розмістити у Верховній Раді України.

image-7-737x415