У Харкові озвучили ціни на квіти напередодні 14 лютого – Дня всіх закоханих. Як розповіли у Департаменті адміністративних послуг та споживчого ринку міськради, традиційно напередодні 14 лютого зростає попит на квіти.

У Харкові працюють окремі магазини та павільйони з квітами на ринках міста. Ціни на квіти та букети залежать від виду рослин, розміру та країни походження. Найчастіше у продажу зустрічаються квіти, вирощені в Україні, а також доставлені з Нідерландів, Перу та Еквадору.

Троянди в середньому коштують від 60 до 200 грн. за штуку, тюльпани – 30-60 грн., іриси – 40-50 грн. Квіткові композиції (букети, композиції у коробках, кошиках тощо), зібрані флористом, можуть коштувати від 700 гривень до 10 тис. грн. залежно від складу букета, оформлення та розміру.

Ціни на орхідеї у горщиках у Харкові – найрізноманітніші, все залежить від "породи" квітки. На ОЛХ орхідеї можна купити від 100 гривень, в інтернет-магазині "Епіцентру" середня ціна на орхідеї - близько 400-500 гривень. Антуріум у квіткових магазинах у Харкові в середньому коштує 300-400 гривень.

Щодо доставки квітів, то в деяких магазинах до Дня Святого Валентина пропонують безкоштовну доставку при покупці букета в цьому магазині, в деяких доставка безкоштовна при покупці на певну суму, наприклад, на 350 грн.

Звідки пішла традиція Дня Святого Валентина

День усіх закоханих або День Святого Валентина – щорічне свято, яке відзначається 14 лютого. Назва його походить від святого Валентина, якого згадує цього дня під час літургії Католицька церква. За легендою, християнський священик Валентин жив за часів імператора Клавдія II Готського у 3 столітті. Войовничий імператор Клавдій вважав, що сім'я заважає солдатам воювати за імперію і видав едикт, який забороняв воїнам одружуватися. Але Валентин, незважаючи на цей указ, продовжував таємно вінчати всіх охочих. За це його заарештували та стратили 14 лютого.

Широку популярність у Західній Європі це свято набуло вже після XV століття. За переказами, винахід "валентинки" приписують герцогу Орлеанському Шарлю. У 1415 році, перебуваючи в англійському полоні після битви під Азенкуром, він нібито надсилав з лондонської в'язниці віршовані любовні послання своїй дружині. Одна з тогочасних «валентинок» зараз зберігається у Британському Музеї. У США свято відзначають із 1777 року.

Багато хто вважає, що сучасний День святого Валентина — це насамперед маркетинговий хід, але з нульових свято набуло популярності і в Україні.