Харківські поліцейські підірвали міст та підбили танк. Про подвиги правоохоронців під час війни розповів начальник Головного управління Національної поліції Володимир Тимошко в інтерв'ю “Медіапорту”.

На момент початку війни загальний склад поліції Харківської області налічував близько 7 тисяч осіб. За майже рік військових дій поранення отримали 120 співробітників поліції Харківської області, 9 людей загинули.

Деякі поліцейські займали оборону разом із військовими та приймали бій. У районі Золочева поліцейський із РПГ підбив російський танк та отримав під час бою поранення. Йому було вручено нагородний пістолет.

У перші дні агресії просування противника було стрімким, тому частина правоохоронців опинилася на окупованій території. На цей випадок поліцейські мали вказівку: зброю не здавати, по можливості виходити з окупованої території, якщо немає можливості вийти - допомагати силам оборони інформацією про пересування військових колон противника і розміщення штабів. За даними Тимошка, значна частина поліцейських стали розвідниками та передавали інформацію українським військовим із окупованої території.

Військові РФ, зазначив начальник харківського главку, чинили тиск на правоохоронців, вимагали здати зброю та приступати до несення служби при окупаційній владі. Деякі поліцейські пройшли тортури - наприклад, начальник Шевченківського відділення поліції. Його били та примушували працювати на окупантів. Він відмовився.

Поліцейські вибиралися з окупованих територій різними шляхами. Доводилося долати кілька державних кордонів – через РФ та Польщу вони поверталися до вільної частини України.

Деякі поліцейські виходили пересіченою місцевістю. Один із поліцейських йшов полями. Дорогою він підірвав міст, щоб його не міг використати противник. Цього правоохоронця, незважаючи на своє невисоке звання – старшого сержанта, – було призначено керівником районного відділення поліції. Незабаром йому надали офіцерське звання – лейтенант.

Не всім вдавалося прорватися з першого разу. Одного правоохоронця, який проходив через Печеніги та представлявся інвалідом, відправляли назад тричі. Довелося йти на хитрість. Поліцейський купив автомобіль "Жигулі" та повіз через лінію розмежування жінку з дитиною. Військові РФ пропускали лише жінку та дитину. Поліцейський сказав, що допоможе їм донести речі і залишає в заставу автомобіль. Опинившись на вільній стороні, за машиною правоохоронець повертатися не став.

Загалом харківські поліцейські пройшли випробування на міцність. За словами Володимира Тимошка, масового переходу на бік супротивника не відбулося. У Харківській області підозри у співпраці з РФ отримали лише 28 колишніх українських поліцейських.