РФ планувала захопити Харків 27 лютого 2022 року. Про це розповів начальник Головного управління Нацполіції у Харківській області Володимир Тимошко в інтерв'ю "Медіапорту".

Цей день голова місцевої поліції називає найважчим і найкритичнішим для Харкова після початку повномасштабного вторгнення. Тимошко розповів, що 27-го лютого він разом із губернатором Олегом Синегубовим, своїми заступниками та бійцями спецназу знаходився у своєму робочому кабінеті у будівлі облуправління поліції на вулиці Жен-Мироносиць. Приміщення управління охороняла рота спеціального призначення “Схід”.

Вранці почулися звуки техніки, що проїжджала. Пролунали сигнали тривоги. Бійці спецназу, голова поліції та губернатор Синегубів зі зброєю в руках зайняли позиції біля вікон кабінету.

Виявилося, що до центру міста прорвалася диверсійно-розвідувальна група супротивника. Прорив став можливим, тому що суцільну лінію оборони навколо Харкова ще не збудували, вважає Тимошко: були перекриті здебільшого центральні дороги. Однак, залишалося багато незакритих проходів через приватний сектор. Теперь навколо Харкова на різних ділянках створено від двох до чотирьох ліній оборони, стверджує поліцейський.

За версією Тимошка, противник мав чіткий план захоплення міста. Найімовірніше, вважає голова поліції, завданням ДРГ було захоплення однієї з адміністративних будівель (обладміністрації, СБУ або Головного управління поліції), щоб забарикадуватися і підняти його російський триколор. Це дозволило б створити картинку для медіа супротивника, яка сигналізує про те, що Харків захоплено. Якби це сталося, вважає Тимошко, місто було б окуповане.

По диверсійній групі супротивника відкрили стрілянину. У бій включився і поліцейський спецназ, розміщений на різних позиціях у центрі міста. ДРГ була змушена повернути у бік Салтівки. На вулиці Шевченка диверсанти намагалися закріпитись у будівлі школи №134. Почався бій, який тривав 8 годин. Диверсантам чотири рази пропонували здатися, але вони відмовилися. Володимир Тимошко вважає, що вони до останнього розраховували на підхід підкріплення.

В результаті бойового зіткнення ДРГ противника було знищено. У ліквідації, за даними Тимошка, брали участь КОРД, спецпідрозділ поліції, Національна гвардія, зокрема спецпідрозділ "Омега", бійці добровольчого підрозділу "Фрайкор", бронетехніка 92-ї бригади.