При формуванні цін харківські забудовники закладають курс 40-42 гривні за долар. Про це повідомив співзасновник і керуючий партнер компанії INSPI Development Володимир Семенцов, пише "СтройОбзор".

Офіційний курс долара на 12 вересня - 36,6 грн.

Вартість долара була завищена на випадок дестабілізації курсу та інфляційного "стрибка".

Володимир Семенцов вважає, що ціни на первинному ринку завжди базувалися на прив'язці до курсу долара і потенційному зростанні вартості будматеріалів і будівельно-монтажних робіт. В умовах війни така прив'язка стала ще більш значущою.

Також експерт пояснив зростання цін на первинному ринку житла на 40-45%. Це сталося через те, що фактично валютний курс на первинному ринку на 7-10% більший за готівковий. Крім того, подорожчала собівартість будівництва.

На думку експерта, восени ситуація на ринку буде майже статичною, оскільки потенційний попит незначний, а механізмів для його збільшення фактично не існує. Помітне збільшення попиту можливе тільки на готові квартири в добудованих будинках, вважає експерт. Однак частка таких квартир - 3% від загальної кількості.

Зростання продажів може стимулювати державна програма пільгового кредитування "єОселя". Продажі готових квартир, за прогнозом Володимира Семенцова, можуть зрости на 15-20%. Однак в об'єктах на стадії зведення навряд чи варто очікувати істотного пожвавлення.

Загалом, стверджує експерт, до кінця жовтня зростання цін очікувати не варто: амплітуда цінових коливань не перевищить у середньому 1-2%, що є ознакою стабільності.

Зростання попиту на первинному ринку, особливо напередодні опалювального сезону, коли не виключені атаки РФ на енергетичну систему, на думку експерта, не передбачається.