У Харкові 46-річний раніше судимий чоловік зґвалтував школярку, силою затягнувши її до себе в квартиру. Як повідомили в Харківській обласній прокуратурі, його засудили до 10 років в'язниці.

Встановлено, що в листопаді 2020 року чоловік побачив у ліфті свою 15-річну сусідку, схопив її за шию та силою затягнув до своєї квартири.

Харків'янин спочатку побив дівчинку, а після - зґвалтував, обмотавши їй руки плівкою та заклеївши рот. Весь цей час чоловік пив спиртне.

Зловмисник тримав жертву у себе вдома всю ніч, відпустивши лише вранці.

На суді чоловік свою провину не визнав, а його свідчення постійно змінювалися.

Суд визнав фігуранта винним у зґвалтуванні неповнолітньої та в незаконному позбавленні волі (ч. 3 ст. 152, ч. 2 ст. 146 КК України). Суддя Київського районного суду Харкова засудив харків'янина до 10 років позбавлення волі.

Наразі триває термін на апеляційне оскарження вироку.

Щороку в Україні реєструють близько 400 випадків педофілії. Максимальне покарання за такі злочини - до 15 років тюремного ув'язнення. За виготовлення та розповсюдження порнографії за участю дітей можна отримати до 12 років позбавлення волі.

Навесні 2020 року в Україні було створено Єдиний реєстр педофілів. Його наповненням займається Міністерство юстиції України. Доступ до реєстру мають правоохоронці, проте витяг із нього з інформацією про конкретну особу можуть отримати також керівники закладів освіти, охорони здоров'я чи інших відомств, які працюють із дітьми, щоб унеможливити вірогідність прийняття на роботу педофіла.