Дві багатодітні сім'ї з Куп'янського району Харківської області отримають нові будинки, пише "Суспільне".

Сім'ї Дрильчук та Ватащук - це дитячі будинки сімейного типу. Вони виховують по вісім дітей. Сім'ї пережили окупацію, втратили домівки і змушені були тікати з рідних селищ під обстрілами. 

Вони потрапили до проєкту "Адреса дитинства", створеного з ініціативи першої леді України Олени Зеленської. У межах проєкту побудують нову житлову будівлю для дитячих будинків сімейного типу, які втратили житло через війну. 

Багатодітна сім'я Лариси Дрильчук переїхала до Харкова восени минулого року. 

Після кількох місяців окупації їхнє селище Дворічна в Куп'янському районі опинилося на лінії фронту. Біля селища тривають бої.

"У нас був будинок на березі, прекрасний. Діти дуже любили будинок. Річка поруч, як влітку канікули - риболовля. Сад був у нас прекрасний. Школа поруч, у центрі. Дуже сумуємо, у розпачі", - каже Лариса.

Сім'я виїхала з Дворічної ще в серпні 2022 року. На мотоциклах дісталися до сусіднього села Кутьківка. Переночували в Кутьківці в порожній хаті. Далі йшли пішки, бо закінчився бензин.

Дістатися до Харкова допомогли волонтер і поліцейські. 

"Зустрівся нам чоловік на "Ниві", довіз нас до Печеніг. Далі ми перейшли. Уже вечір, волонтерів немає, а ми з пакетами, з сумками. Сіли посеред дороги. Дивимося: стоїть машина поліції. Я підійшла і кажу: "Що нам робити?". Вони викликали ще машину. Довезли нас до Харкова", - згадує Лариса.

У Харкові квартиру орендують. Але місця не вистачає для такої великої родини.

"У мене восьмеро дітей: троє - студенти, решта школярі та маленька дівчинка шести років. У нас вдома кухня була розміром, як ця квартира. Тут прибудова, дітям хоч трохи простору. А взагалі - того, до чого ми звикли, що треба дітям, того немає", - каже Лариса.

Сусіди повідомили, що будинок родини у Дворічній розбитий. Восени будинок ще стояв, а вже з весни йшли масовані обстріли. Вулиці, на якій жила родина Лариси, практично немає. У будинку стіни зруйновані.

Діти згадують будинок у Дворічній.

"У квартирі нічим займатися. У селищі будинок був. Можна піти на город, можна гойдалки зробити. Поруч ліс був. Дуже люблю будувати, на риболовлю люблю о 4 ранку. Ми з братом прибудову робили на березі, щоб ловити рибу. Обожнюю риболовлю - це моє хобі", - розповів прийомний 12-річний син Лариси Артур.

У Харкові дитина ходить у хаб, де можна займатися фізкультурою, англійською. 

До сім'ї вже приїжджали представники фонду Олени Зеленської.

"Тільки надією живемо. Сподіваємося, що буде кімнатка для дітей. У нас немає ні нормальної пральної машини, ні їжі приготувати - дві конфорки. Пральна машина всього на два-три кілограми. Балкона немає, сушити ніде. Тісно", - каже мати вісьмох дітей.

Новий будинок сім'ї мають побудувати біля селища Пісочина за 12 кілометрів від Харкова. 

На початку літа сім'я за допомогою фонду Олени Зеленської вирушила на відпочинок Буковель.

d3012fe8af26d535

Сім'я Ватащук

Родина Ватащуків - ще одна багатодітна сім'я, яка потрапила до проєкту "Адреса дитинства". Через кілька днів після початку повномасштабного вторгнення вона опинилися в окупації в селі Курилівка Куп'янського району.

"26-го (лютого - ред.) були вибухи ще, підривали мости, а 27-го потрапили в окупацію. Я чоловіка нікуди не випускала під час окупації, машини ми ховали. У мене був старенький "Форд", я на ньому їздила, а мікроавтобус ми ховали. Щоб його ніхто не бачив", - розповіла Ангеліна Ватащук.

У вересні 2022 року, коли почалася деокупація Куп'янська, сім'я з дітьми 10 днів провела в підвалі.

Коли родина виїхала, біля будинку впав снаряд, який пошкодив стіни та дах. Зараз Куп'янськ обстрілюють щодня.

Спочатку сім'я виїхала до Дніпропетровської області. Потім зняли будинок на Харківщині. Зараз сім'ю переселили до Харкова. У Харкові сім'я виросла, з'явилося ще троє прийомних дітей. Тепер їхній дитячий будинок сімейного типу виховує вісьмох дітей.

Новий будинок для сім'ї мають збудувати у Змієві.

Поки сім'я тимчасово оселилася в Харкові, але новий рік мріють зустріти вже в новому будинку.