У Лозовій Харківської області врятували комунальника, якого засипало землею в траншеї. Як повідомили в облуправлінні ДержНС, НП сталася 11 квітня біля будинку в 4-му мікрорайоні.

Рятувальники дістали потерпілого з-під землі і передали медикам.

340299712-1581587945682733-6430681129418870166-n

У Харківській області раніше вже бували зсуви грунту. Так, в 2006 році в Куп'янську через зсув грунту зруйнувалося два будинки, а роком пізніше в зсувній ділянці виявилося відразу 11 приватних будинків.

Тоді харківські рятувальники нарахували в області 22 екстремально небезпечних з точки зору зсувів грунту ділянки, а різного ступеня небезпеки - понад тисячу. Найбільше зсувних ділянок - більше сотні - виявили в Куп'янському районі.

Зсуви грунту виникають, коли пласт землі упереміж з камінням і водою рухається вниз по похилій місцевості. Швидкість зсуву може варіюватися від декількох метрів в секунду до декількох метрів на рік.

Що робити в разі, якщо земля засипала щось або когось:

  • Викликати екстрену допомогу (швидку, пожежну службу) і повідомити про подію. Не намагайтеся вирішувати проблему самостійно, особливо якщо це пов'язано з ризиком для життя.
  • Якщо вас засипало землею, спробуйте рухатися і кричати, щоб привернути увагу оточуючих.
  • Якщо ви не можете рухатися, спробуйте зберегти спокій і дихати рівно.
  • Якщо ви виявилися свідком події, не намагайтеся рятувати людей самостійно. Дочекайтеся прибуття екстреної допомоги та дотримуйтесь їх інструкцій.