У водоймах Харківської області з початку зими потонули 8 людей. Такі дані навів речник обласного управління ДСНС Євген Василенко, пише “Суспільне”.

Четверо загиблих – опинилися у воді під час лову риби. Один із загиблих – дитина. Під льодом виявили ще три тіла. Причини загибелі цих людей встановлює слідство.

Для порівняння у ДСНС надали статистику минулого сезону. З початку зими 2021-го і до початку січня 2022 року загинули 4 рибалки та одна дитина.

Взимку популярна підлідна риболовля. Діти також можуть опинитися на льоду під час прогулянок у районі водойм. Перебування на льоду може бути вкрай ризикованим, якщо ігнорувати запобіжні заходи. Особливо тоді, коли погода різко змінюється. А саме такі зміни погоди спостерігаються у Харкові та області. Якщо в перший тиждень року погода була зовсім не зимова - від плюс 4 до плюс 10 градусів, то в другу - вдарили морози. Вночі температура падала мінус 15-17. Третього тижня синоптики знову обіцяють плюси – до 5-6 градусів тепла.

Рятувальники пропонують дотримуватися кількох правил: не виходити на підлідну рибалку без рятувального жилета, не допускати, щоб діти з'являлися на льоду без нагляду дорослих, не виходити на лід, якщо його товщина не перевищує 7 сантиметрів. Деякі фахівці стверджують, що безпечний лід має бути ще товщим – не менше 10 сантиметрів у прісній воді та 15 сантиметрів у солоній.

Дізнатися товщину льоду без коловороту та рулетки не можна. Але для того, щоб просвердлити лунку, потрібно вийти на лід, що без знання товщини криги – небезпечно. Утворюється замкнене коло. Але є ряд прикмет, які допоможуть визначити, чи міцний лід, чи не дуже.

Насамперед, стежте за температурою повітря. Якщо вона на вулиці вища за нуль більше трьох днів, міцність льоду знижується на 25%.

Визначити міцність льоду можна за кольором. Якщо лід блакитного кольору, він міцний. Білий лід менш міцний приблизно раз на два. На лід матово-білого або жовтуватого відтінку краще не наступати.

Там де з-під льоду пробивається рослинність, також краще не ходити. Рослини руйнують лід, небезпека провалитися у воду в таких місцях – вища. Не варто ходити там, де крига вкрита снігом: ви не бачите характер і колір льоду.

Міцність льоду ослаблена в гирлах річок, протоках, місцях швидкої течії, ключів, що б'ють, і стічних вод. Тут також краще не з'являтися на льоду.