Російська армія хоче знову окупувати Куп'янськ. Про це в ефірі телемарафону заявив начальник служби зв'язків з громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ Володимир Фітьо.

За його словами, росіяни намагаються вийти на рубежі села Синьківка, щоб створити плацдарм для наступу на Куп'янськ - важливий логістичний центр, через який під час минулої окупації постачалося постачання для військ. Куп'янськ був окупований на самому початку війни - 27 лютого 2022 року. Місто було звільнене 10 вересня 2022 року під час Харківської контрнаступальної операції.

Синьківка розташована за 9 кілометрів від Куп'янська. До війни тут проживало понад 300 осіб. Бойові дії в районі цього села тривають з кінця минулого року. Російські війська атакують населений пункт, але безуспішно. Через активні бойові дії всі мешканці покинули Синьківку.

Фітьо зазначив, що у зв'язку з погіршенням погоди та крижаним дощем активність росіян на Куп'янсько-Лиманському напрямку знизилася. У свою чергу, українським захисникам складно працювати з ворожими квадрокоптерами та спостерігати за пересуванням противника.

За даними американського Інституту вивчення війни (ISW), російська армія отримала вказівку захопити Куп'янськ та Авдіївку (Донецька область) до президентських виборів у березні 2024 року. На думку аналітиків, оголошення Володимира Путіна про висунення своєї кандидатури на виборах вказує на те, що його передвиборча кампанія може бути зосереджена на війні в Україні.

У звіті ISW зазначається, що минулого тижня російські війська дещо просунулися вперед під Авдіївкою. За даними Генерального штабу Збройних сил України, 10 грудня українські збройні сили відбили чотири російські атаки біля Синьківки та Петропавлівки в Харківській області.