У селі Кам'яна Яруга Харківської області працює сироварня, де виробляють крафтові сири. Виробництво відкрила місцева жителька Анна.

Кам'яна Яруга розташована за 9 км від Чугуєва і за 31 км від Харкова. До війни в селі проживало понад 2000 осіб. З початком російського вторгнення село виявилося окупованим, а сім'я Анни залишилася без машини, запасів їжі та іншого.

Ще до війни Анна мріяла запустити виробництво крафтових сирів: купила козу, придбала "стартовий набір" - закваски, прес і форму - і почала експериментувати. З початком вторгнення дівчина згадала про своє захоплення, оскільки треба було чимось годувати сім'ю, а продуктів було мало.

Згодом Анна вирішила робити сири не лише для себе, а й на продаж, а паралельно шукала можливості для розвитку. Вона пройшла тренінг від проєкту "SOS Діти" - благодійної організації, що допомагає дітям-сиротам і сім'ям, які опинилися в складних життєвих обставинах, - і отримала мінігрант у розмірі 3500 грн. На ці гроші дівчина купила форми та посуд для сирів. До війни Анна працювала SMM-менеджером, а зараз навчається в університеті за спеціальністю "Харчові технології".

Сьогодні Анна власноруч виготовляє сири, а її чоловік допомагає відправляти замовлення. У сім'ї вже є власні рецепти та постійні клієнти.

У планах Анни - розширення бізнесу: створення власної сироварні, відкриття кав'ярень-магазинів у Харкові та Чугуєві, де можна буде не тільки купити, а й продегустувати крафтовий сир.