У Харкові поки що не буде віялових відключень світла. Про це повідомив мер Ігор Терехов.

"Поки що ми тримаємо той рівень навантаження, який є, і він дозволяє Харкову зараз проходити без віялових відключень. Але я не відкидаю такої можливості. На жаль, це залежить не від нас і нашої енергетичної системи, а від того, наскільки глобальними будуть руйнування, яких цілеспрямовано завдає російський агресор", - зазначив Терехов.

За його словами, учора, 10 жовтня, у місті практично у повному обсязі відновили подачу електроенергії та води після російських обстрілів критичної інфраструктури. Є окремі мікрорайони, де продовжували підключати електроенергію.

Про ймовірність віялових відключень в Україні повідомив заступник глави Офісу президента Кирило Тимошенко, коли вранці 10 жовтня війська РФ завдали серії ракетних ударів по великих містах та різних регіонах України. Під удар потрапила й Харківська область.

"Вже однозначно зрозуміло, що більша частина ракет потрапила до енергосистем різних міст. Під прицілом енергооб'єкти від Львова до Запоріжжя, Київщини, Хмельниччини, Дніпра та Вінниці, Франківщини, Сумщини, Харківщини, Житормирщини, Кіровоградщини, загалом, весь південь", - повідомив представник ОПУ.

За словами Тимошенко, обстріл може призвести до порушення енергопостачання, тому потрібно бути готовим до різних наслідків таких обстрілів, аж до віялових відключень.

У Києві та області вводитимуть графіки аварійного відключення електропостачання споживачам. ДТЕК "Київські електромережі" повідомляє, що відключення необхідні для збереження цілісності енергосистеми, але очікується, що тривалість відключень буде близько двох годин. Графік аварійних відключень не публікують із міркувань безпеки.

Як підготуватися до відсутності світла?

Ось кілька простих порад:

  • запастися водою та їжею;
  • купити свічки та ліхтарики;
  • приготувати теплий одяг на випадок холодів, адже не буде світла - не буде й тепла;
  • уважно стежити за графіком відключень й планувати свій день з урахуванням таких перебоїв.