Пенсіонерку з Лозової, яка в соціальних мережах схвалювала дії кадировців і закликала окупантів до агресії в Україні, засудили до 5 років позбавлення волі умовно, пише "Думка".

Вирок виніс Лозівський районний суд Харківської області.

У російській соціальній мережі "Одноклассники" пенсіонерка з 28 квітня до 20 липня 2022 року розміщувала проросійську пропаганду. Її повідомлення були такого змісту:

  • "Добровольці з усієї країни встають на захист Росії від фашизму!";
  • "Метою захисту нашої вітчизни за закликом глави республіки, підготовка відбувається на максимальному рівні, досвідчені інструктори з російського університету спецназу з нами займаються. Свій обов'язок виконаємо";
  • "Треба захищати нашу батьківщину, за батьківщиною я поїхав. Якщо не ми, то хто. Ахмат - сила".

Згідно з висновком судово-лінгвістичної експертизи від 31 березня 2023 року, у зазначених повідомленнях міститься глорифікація осіб, які беруть участь у збройній агресії проти України.

Було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 2 ст. 436-2, ч. 3 ст. 436-2 КК України. 3 ст.436-2 КК України (виправдання, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників).

11 липня 2023 року в присутності захисника між обвинуваченою та прокурором було укладено угоду про визнання винуватості. Підсудна та прокурор дійшли згоди щодо правової кваліфікації дій обвинуваченої: на підставі ч. 1 ст. 70 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, призначити покарання у вигляді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна; на підставі ст. 75 КК України звільнити жінку від відбування покарання з іспитовим строком.

Суд затвердив угоду між пенсіонеркою та прокурором, визнав жінку винною та призначив їй покарання у вигляді 5 років позбавлення волі з іспитовим строком на 3 роки.