На Харківщині перевіряють воду. Як повідомили у Держпродспоживслужбі, це робиться для того, щоб запобігти поширенню інфекційних хвороб, локалізувати та усувати епідемії, зокрема епідемію холери.

Холера - небезпечне інфекційне захворювання, що викликається потраплянням в організм людини їжі або води, заражених бактерією Vibrio cholerae. Холера може викликати гостру рідку діарею з тяжким ступенем зневоднення, що без належного лікування може призвести до смерті.

Раніше у регіоні траплялися епідемії холери. Проте помітні спалахи було зафіксовано відносно давно. 1910 року холеру підхопили близько трьохсот харків'ян, з них 88 - померли. Для боротьби із хворобою у місті насамперед під контроль взяли водогін. На фабриках, заводах, залізничних станціях та інших місцях великого скупчення людей видавали холодну кип'ячену воду для пиття та окріп. Під час епідемії в Миколаївській лікарні розгорнули холерні бараки, а людей, які захворіли, доставляла спеціальна карета. На лікарняних ліжках опинилися 299 жителів із підозрою на холеру, але підтвердилося захворювання у 175 пацієнтів. У більшості випадків на холеру захворіли бідні харків'яни.

У червні-липні 2022 року було зареєстровано 288 випадків гострих кишкових інфекцій, з яких 83 лабораторно обстежено на холеру. У жодного з захворілих збудників холери або холероподібних вібріонів не знайшли.

Станом на 5 жовтня 2022 р. фахівці Держпродспоживслужби у Харківській області перевірили 144 об'єкти централізованого, 534 об'єкти децентралізованого водопостачання та 13 об'єктів водовідведення.

Порушення виявлено:

  • на 116 (80,5%) об'єктах централізованого водопостачання;
  • на 474 (88,7%) об'єктах децентралізованого водопостачання;
  • на 2 (15,4%) об'єктах водовідведення.

Видано 45 розпоряджень, направлено 39 листів до органів місцевого самоврядування з пропозиціями та усунути порушення. Трьох посадових осіб притягнуто до адміністративної відповідальності.