Російські боти атакують "Харківобленерго". Про це заявили на підприємстві.

"Останнім часом ми помітили в соціальних мережах, зокрема, на нашій сторінці у Facebook, активізацію акаунтів, які мають ознаки штучно створених: так званих "ботів". Користуючись психологічним станом харків'ян у зв'язку зі щоденними обстрілами та складною ситуацією, що склалася після російських ракетних атак на енергетичні об'єкти, анонімні автори поширюють неправдиву або викривлену інформацію щодо ситуації в місті та в українській енергосистемі", - повідомили в компанії.

В обленерго закликали харків'ян виважено ставитися до будь-якої інформації в інтернеті на тему електропостачання регіону, не довіряти фейкам і не поширювати їх.

Якщо є ознаки того, що інформація може не відповідати дійсності (немає посилань на джерело, цитуються невідомі вам "експерти", або коментарі пишуть із закритих чи порожніх акаунтів), такі повідомлення краще ігнорувати.

"Бот" (скорочення від "робот") - це програма, що виконує автоматичні, заздалегідь налаштовані завдання, що повторюються в Інтернеті. Іноді цей термін застосовується і до людей, які цілеспрямовано займаються розповсюдженням у мережі однотипної інформації для пропаганди або провокацій.

Атаки ботів можуть становити різні небезпеки, ось деякі з основних загроз:

► спам: боти можуть автоматично створювати великі обсяги спаму, надсилаючи небажані повідомлення електронною поштою, у соціальних мережах або в коментарях на веб-сайтах;

► фішинг: боти можуть використовуватися для створення та розповсюдження фішингових сайтів або повідомлень, мета яких - ошукати користувачів і примусити їх надати особисту інформацію: паролі або дані кредитних карток;

► шахрайство: боти можуть бути задіяні в шахрайських схемах, наприклад, для автоматичного здійснення транзакцій, злому акаунтів або створення фальшивих відгуків і рейтингів;

► недобросовісна конкуренція: боти можуть використовуватися для автоматичного виконання дій, спрямованих на збільшення популярності або рейтингу певного продукту, вебсайту або послуги, що може спотворювати конкурентне оточення.