На Харківщині викрили трьох колаборантів.

Куп'янська окружна прокуратура розслідує факти участі у терористичній організації (ч. 1 ст. 258-3 КК України) та незаконне збройне формування (ч. 2 ст.260 КК України). У скоєнні цих злочинів підозрюється 28-річний донеччанин. Встановлено, що у 2016 році громадянин, перебуваючи у Донецьку, вступив до лав незаконних збройних формувань “3-а окрема мотострілкова бригада “Беркут” та “1-а окрема батальйонна тактична група “Сомалі”. Після повномасштабного вторгнення РФ в Україну підозрюваний брав участь в окупації смт Великий Бурлук у Куп'янському районі.

Підозру у скоєнні злочинів пред'явлено заочно. Підозрюваного оголосять у розшук.

Під час окупації Куп'янська на бік військ РФ перейшла робітниця податкової служби. Жінка добровільно пройшла співбесіду, атестацію та працевлаштувалася у незаконно створеному органі окупаційної влади – “Податковій службі Харківської області” на території Куп'янська. Громадянку підозрюють у державній зраді (ч. 2 ст. 111 КК України).

Дергачівська окружна прокуратура направила до суду обвинувальний акт щодо чоловіка, який добровільно обійняв посаду у незаконному правоохоронному органі, створеному на тимчасово окупованій території (ч. 7 ст. 111-1 КК України).

Встановлено, що у червні 2022 року 38-річний мешканець села Стрілечтя Харківського району обійняв посаду “вр.в.о. дільничного інспектора“ у незаконному “територіальному органі міліції с. Козача Лопань“.

Обвинуваченого судитимуть заочно у Харківському районному суді. Громадянин оголошено у розшук.

Також прокуратура передала до суду справу стосовно генерального директора молочноконсервного заводу в Куп'янську, який постачав продукцію власного заводу окупантам.