Харківська міська рада домоглася скасування реєстрації прав на бізнес-центр "Elysium Plaza" - це "кругла" недобудова на Гагаріна, біля автовокзалу. Як повідомили у міськраді, приводом для скасування реєстрації стала незаконність дій з боку нотаріуса.

Як встановив Департамент інспекційної роботи та підтвердила Колегія Мін'юсту, приватний нотаріус, всупереч законодавчим нормам, зареєстрував право власності на будівлю за адресою: пр. Гагаріна, 24-б, яка не була належним чином прийнята в експлуатацію і якій не було присвоєно адресу. За результатами поданої скарги приватному нотаріусу, який здійснив незаконну реєстрацію, заблоковано доступ до відповідного реєстру на три місяці.

"Elysium Plaza" - один із найвідоміших довгобудів Харкова. Його будівництво тривало 15 років. Будівлю переробляли кілька разів: міняли металоконструкції, розбирали підлогу на даху та скляне оздоблення. Харківські архітектори внесли будівлю до топ-найгірших у місті, збудованих з часу незалежності України.

У Харкові досить багато недобудов, будівництво яких заморожено вже багато років, а у зв'язку з війною тепер взагалі неможливо передбачити долю цих будівель. Серед найвідоміших довгобудів можна назвати, наприклад, "Ковчег" - 16-поверховий комплекс на перехресті вулиць Клочківської та Космічної. Його почали будувати у 2009 році, терміни здачі об'єкту переносили спочатку на 2012 рік, потім на 2015 рік. Змінювався і забудовник. Наразі будівництво заморожене, а фірма-власник фігурує у кількох справах, пов'язаних із заборгованостями перед замовниками.

Ще одне відоме заморожене будівництво – ЖК “Ренесанс Парк”. Це котеджне містечко на вулиці Балакірєва мали здати ще в 2008-2009 році, але з 2020 року будівництво заморожене, а фірма, яка будувала ЖК, визнана банкрутом.

На початку лютого 2022 року у Харківській облдержадміністрації почали формувати список недобудов. Недобудовами вважаються будівлі, які не прийняті в експлуатацію та де не проводяться будівельні роботи понад два роки. Перерахунок мав тривати до 1 квітня 2022 року, але 24 лютого Росія вторглася до України, і зараз про список недобудов у Харківській області інформації немає.