Житель Вовчанського району Харківської області зливав росіянам координати ліній оборони. Найбільше агресора цікавили геолокації укріпрайонів із фортифікаційними спорудами та важким озброєнням ЗСУ, які обороняють місто з північного кордону, повідомив речник обласного управління Служби безпеки України Владислав Абдула

45-річний колаборант, який співпрацював з росіянами, мав кримінальне минуле. Зловмисник відбував покарання за крадіжки та нанесення тяжких тілесних ушкоджень, які закінчилися смертю потерпілого.

У поле зору російської розвідки колишній в’язень потрапив через свої прокремлівські погляди, які неодноразово озвучував серед оточуючих.

Чоловік під виглядом пересічного громадянина обходив прикордонну місцевість, де відслідковував розташування оборонних ліній та вогневих позицій ЗСУ. Повертаючись додому, фігурант позначав зафіксовані координати на картах Google для підготовки "звіту" російській спецслужбі. За наявними даними, розвідінформація була необхідна окупантам для планування бойових операцій, у тому числі із залученням диверсійно-розвідувальних груп.

Крім того, ворог хотів дізнатися про місця базування мобільних вогневих груп ППО у прикордонних районах області.

Співробітникам СБУ вдалося убезпечити місця тимчасового базування підрозділів ЗСУ та замаскувати їх переміщення, а потім затримати фігуранта у його власному помешканні. Під час обшуку в помешканні колаборанта фахівці вилучили мобільний телефон із доказами його листувань з агресором.

Наразі фігуранту повідомлено про підозру за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про переміщення, рух або розташування ЗСУ за можливості їх ідентифікації на місцевості). Він перебуває під вартою. Йому загрожує до 8 років тюрми.