У Харкові знову запрацював Український науково-клінічний центр протезування та реабілітації. Заклад було зачинено з початку 2023 року через реорганізацію. Інститут наразі передано на баланс Харківської ОВА.

Про відновлення й роботу центру протезування Українському Радіо Харкова розповіла директорка Антоніна Салєєва.

За словами директорки, сьогодні працює тільки частина клініки, приймається до 25 пацієнтів. У центрі протезування перевагу віддають пацієнтам з ампутацією й допомагають тим, хто отримав мінно-вибухові поранення. 

За словами Салеєвої, робітникам вдалося зберегти абсолютно все обладнання, яке потрібно для роботи. Вона підкреслила, що воно унікальне, якісне та сучасне.

У роботі задіяно близько 40 фахівців. Лікувати пацієнтів готова команда, яка відповідає стандартним вимогам Національної служби здоров'я України:

  • лікар фізично-реабілітаційної медицини;
  • фізичні терапевти; 
  • ерготерапевт; 
  • інструктори;
  • ортопед;
  • невролог; 
  • терапевт; 
  • функціональний діагност.

Але, Салєєва підкреслила, що фахівців не вистачає.

"Ми дуже зацікавлені у залученні, наприклад, фізичних терапевтів, ерготерапевтів, додатково, бо зараз вони є у нашій команді, але ми бачимо, що ще більш індивідуальна робота дає ще кращі результати", - сказала вона.

За словами директорки інституту, на сьогодні у закладі є умови для безпеки пацієнтів, які перебувають на лікуванні.
У єдиному цілому корпусі інституту протезування - лабораторному корпусі - облаштоване безпечне підвальне приміщення. Крім того, робітники закладу облаштували кімнату безпеки на 30-40 пацієнтів, яка розташована під приміщенням клініки. У планах зробити укриття за вимогами стандартів.

Також інститут має генератор, який вирішує проблему відключення світла. Обладнання водночас автоматично вмикає операційну і ліфти, що дозволяє персоналу швидко евакувати пацієнтів на колясках та протезах.

Робота інституту

У науково-клінічному центрі протезування та реабілітації після етапу ампутації кінцівки цикл лікування пацієнта замкнений:

  • підготовка до протезування;
  • протезування;
  • навчання використання протеза.

Середній період часу, щоб навчити людину ходити з протезом, якщо ампутована стопа чи гомілка — приблизно три тижні, при умові, що рана вже загоїлася і готова до навантаження. Якщо це буде стегно - потрібно близько чотирьох тижнів. У разі парної ампутації - п'ять-шість тижнів.

Що робити, щоб отримати протез

  • пройти медико-соціальну експертизу та отримати висновок;
  • з висновком звернутися до соціальної служби;
  • вони вносять пацієнта до електронної бази, і це дає йому можливість звернутися до виробників протезів. Реєстр таких виробників є на сайті Міністерства соціальної політики.

Також, директор інституту розповіла, що як для військових, так і для цивільних, у результаті ампутацї нижньої кінцівки передбачено два протези: протез для купання і протез для щоденного користування. Держава гарантує, що протези будуть служити протягом трьох років, після цього пацієнт має право подаватися знову на виготовлення протеза й кожні три роки його міняти.

Український науково-дослідний інститут протезування надає свої послуги людям з інвалідністю багато десятиліть (рік заснування – 1946-й). До війни він обслуговував 2 тис. пацієнтів на рік, більшість з яких були діти. В команді працювало 250 фахівців. На початку війни, у квітні 2022-го, інститут переїхав до Кропивницького. 

Від початку вторгнення РФ, за даними ХОВА, понад 150 жителів Харківської області, зокрема й діти, перенесли ампутації і потребують протезування та реабілітації.

Фото: Суспільне