У Харкові та області розпочнеться вступна компанія. Про її особливості у 2023 році в інтерв'ю “Українському Радіо Харківу” розповів директор Харківського регіонального центру оцінювання якості освіти Олександр Сидоренко.

Після початку повномасштабного вторгнення змінився алгоритм вступної кампанії. Раніше школярі проходили зовнішнє незалежне оцінювання.

1 квітня 2022 року президент Володимир Зеленський підписав проект закону №7132 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері освіти", який передбачає скасування державної підсумкової атестації та зовнішнього незалежного оцінювання для вступу до вузів.

Наразі випускники проходять національне мультипредметне тестування (НМТ) у комп'ютерному форматі.

Скільки випускників Харкова та області складатимуть НМТ, педагоги дізнаються у квітні, після закінчення реєстрації. Нині їхню кількість спрогнозувати не можна. У довоєнні роки це було 25-26 тисяч учасників. 2022 року - майже вдвічі менше. Це було з масової евакуацією. Також учні із Харківської області могли проходити тестування в інших регіонах. Велику кількість харківських випускників складали НМТ у Полтавській області.

За останні місяці частина дітей із батьками повернулася на Харківщину. Тому, можливо, деяке збільшення учасників тестування в області.

На абітурієнтів чекає випробування з трьох предметів, два з яких обов'язкові - це українська мова та математика. Третій предмет абітурієнт може обрати відповідно до спеціальності, яку він хоче отримати у виші.

Якщо учень бажає стати IT-фахівцем, то третім предметом слід вибрати фізику. Якщо вибрав медицину, то третім предметом має стати біологія чи хімія. Якщо збирається на факультет іноземних мов, третім предметом буде іноземна мова.

Структура тестових завдань опублікована на сайті Українського центру та на сайті нашого Харківського регіонального центру. Абітурієнт може побачити з кожного предмета, скільки буде завдань визначення однієї правильної відповіді, скільки буде завдань встановлення логічних пар, скільки буде завдань встановлення послідовності тощо.

Цього року додасться певна кількість завдань підвищеної складності. Необхідно дати можливість абітурієнту, який добре підготувався, отримати максимальну оцінку, повністю розкрити свої знання.

Реєстрація на тестування стартуватиме 31 березня або 1 квітня.

Зареєструватись можна дистанційно в електронному форматі. Але проходити тестування можна буде лише на тих теренах, де діють закони України.

Діти, які перебувають на окупованих територіях, у дистанційному режимі пройти тестування не зможуть.

Минулого року тестування доводилося переривати під час повітряних тривог. Учні та організатори тестування мали спускатися в бомбосховища. Це правило збережеться і цього року.