У Харкові затримано коригувальника, який навів російські ракети на виш і житловий будинок у центрі. Як повідомив речник обласного управління СБУ Владислав Абдула, чоловік фіксував місця дислокації військовослужбовців ЗСУ, блокпостів та об'єктів критичної інфраструктури на території регіону і передавав дані військовій розвідці РФ. Окупанти використовували ці локації як потенційні цілі для своїх ракетних атак. Після обстрілів вони просили фіксувати та передавати результати влучень.

Відомо, що агент спілкувався зі своїм куратором через електронні канали зв'язку із суворим дотриманням заходів конспірації. На завдання завжди ходив без мобільних телефонів, таким чином намагаючись уникнути відстеження.

Силовики затримали коригувальника просто під час виконання чергового завдання: він збирав інформацію про прильоти до одного з міських вишів. За словами Абдули, коригувальник причетний також до наведення удару на житловий будинок на Мироносицькій.

Співробітники СБУ задокументували факти діяльності ворожого агента, його причетність до недавніх ракетних атак та встановили його російських кураторів.

На підставі отриманих доказів чоловікові повідомили про підозру за ч. 2 ст. 111 КК України (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Вирішується питання взяття його під варту.

Раніше спіймали ще одного харків'янина, він також допомагав РФ і наводив ракети на місто. Тепер йому загрожує до 12 років ув'язнення.

Минулого літа в Миколаєві активно боролися з російськими коригувальниками. Як розповів в ефірі "Ходорківський LIVE" голова Миколаївської області Віталій Кім, РФ платить через телеграм-канали городянам, які готові надсилати інформацію для коригування обстрілів. У зв'язку з цим місцева влада пропонувала людям винагороду у 100 доларів за інформацію про зрадників.