Більше половини багатоповерхівок у Харкові пошкоджено обстрілами. Про це в інтерв'ю BBC News Україна повідомив мер Ігор Терехов.

Загалом у Харкові, за даними мерії, 8,2 тис. багатоповерхівок. Пошкоджено понад 4,5 тисячі або 55%. Близько п'ятисот будинків не підлягають відновленню. 150 тисяч харків'ян лишилися без квартир.

Постраждали усі райони міста. Спочатку це були П'ятихатки біля окружної дороги до Білгорода. Їх, за даними Терехова, "обстрілювали просто катастрофічно". Паралельно обстрілювали Рогань. Війська РФ стояли в Малій Рогані, били по житлових будинках "Градами", "Сонцепеками" та іншими видами зброї.

Наймасштабніші руйнування – на Північній Салтівці. За оцінками мера, на цьому житловому масиві немає жодного будинку, який не було пошкоджено. В одну зі шкіл на Північній Салтівці припало 18 прильотів.

Навіть ракети і снаряди, які не потрапили в будівлі, завдавали городу значних збитків, оскільки під землею знаходяться трубопроводи, які також постраждали від обстрілу.

Загальна шкода, заподіяна місту, за оцінкою мерії, становить понад 9 млрд доларів.

У місті вже розпочалося відновлення пошкоджених споруд. 2022 року відремонтували 185 будинків. 2023-го ці роботи будуть продовжені.

У мерії готують новий Генеральний план, за яким планується розвиток міста на найближчі роки. Над проектом такого плану працює британський архітектор Норман Фостер. У його варіанті плану передбачається як відновлення, так й модернізація житлових будинків. У Харкові 80% житлового фонду складають багатоквартирні будинки, збудовані за радянських часів.

У таких будинках планується:

  • покращити теплоізоляцію;
  • модернізувати модульні надбудови;
  • запровадити на рівні кварталів виробництво поновлюваної енергії;
  • обладнати бомбосховища.