Дрони-камікадзе, якими РФ вчора атакувала Харків, а до цього – Білу Церкву Київської області та південні території України, не вплинуть на перебіг війни. Такою є думка експертів Інституту вивчення війни в США (ISW).

За даними ISW, російські війська не зосереджують цих безпілотників поблизу поля бою. Вони використовують багато безпілотників проти цивільних цілей у тилах для терору. Такі зусилля не дають успіху і не можуть створити противагу системам HIMARS, які є в України.

Заступник начальника Головного оперативного управління Генштабу ЗСУ генерал Олексій Громов заявив 6 жовтня, що російські війська застосували проти України 86 іранських безпілотників Shahed-136, 60% з яких українські сили вже знищили. А офіційний представник командування ВПС України Юрій Ігнат зазначив, що російська армія дедалі частіше використовує безпілотники іранського виробництва для збереження свого запасу високоточних ракет.

"Російські війська, ймовірно, використали нетривіальний відсоток постачання Shahed-136, якщо РФ дійсно отримала "сотні" безпілотників. Наприкінці серпня анонімний співробітник розвідки США заявляв, що Іран, ймовірно, надасть сотні безпілотників Росії", - зазначили аналітики.

Атаку дронами на Харків було здійснено 6 жовтня. Постраждала нафтобаза у Основ'янському районі. Цей тип зброї проти Харкова використовувався вперше.

У Центрі стратегічних комунікацій розповіли, як розпізнати дрон-камікадзе та вберегтися від нього:

  • вони гучні – коли наближаються, у повітрі добре чути звук, схожий на роботу двигуна мопеда або бензопили,
  • почули такий звук десь поруч – оцініть становище навколо та тримайтеся подалі від адміністративних будівель, стратегічних та військових об'єктів,
  • знайдіть укриття і перечекайте атаку, якщо укриття далеко, дотримуйтесь правил двох стін або знайдіть будь-яке заглиблення в землі, в якому лягайте ногами в напрямку звуку і прикрийте голову руками.