Мер Харкова Ігор Терехов розпорядився зберегти Будинок архітектора на вул. Дарвіна, який постраждав через пожежу. Питанням збереження історичної будівлі займатимуться профільні департаменти міськради.

Особняк у стилі ренесансу, в якому сьогодні розміщується Будинок архітектора, побудований у 1911-1912 роках і належав купцям Рижовим. Проектуванням і будівництвом займався відомий архітектор Віктор Величко.

Після революції 1917-го особняк перейшов у власність держави: у його приміщенні працювала Надзвичайна комісія по боротьбі з контрреволюцією, спекуляцією і саботажем. Потім сюди помістили Всеукраїнське товариство культурних зв'язків із закордоном, з 1934 року будівля стала відома як Будинок архітектора. Сьогодні в ньому розташовується Харківська обласна організація Національної спілки архітекторів України.

1 вересня 2023 року Будинок архітектора постраждав від пожежі. Загорівся літній майданчик кафе, розташованого біля історичної будівлі, і вогонь перекинувся на дах і горище особняка. Під час ліквідації пожежі двоє рятувальників отруїлися чадним газом.

Терехов зазначив, що Будинок архітектора не є комунальною власністю, але це - пам'ятка архітектури, яку необхідно зберегти.

Міська влада проведе необхідні роботи зі збереження будівлі, а після - звернеться по допомогу до міжнародних організацій, щоб особняк не зруйнувався.