У Харківській області чоловік схилив до сексу двох школярок і опинився на лаві підсудних. Про це повідомляється в Єдиному реєстрі судових рішень.

Засуджений Олександр працює монтером колії в підрозділі "Красноградська дистанція колії" Південної залізниці. У чоловіка є відстрочка від призову до ЗСУ на півроку. Він живе в цивільному шлюбі.

У лютому 2023 року Олександр разом із другом і трьома школярками 13, 14 і 15 років розпивали спиртні напої. Після цього він привіз школярок до себе додому, де спочатку зайнявся сексом із 14-річною дівчинкою, а потім вчинив "статевий акт шляхом анального проникнення" з 15-річною школяркою. Із 13-річною дівчинкою чоловік у статеві зносини не вступав. 

Про те, що дівчатка - неповнолітні, чоловік знав; він визнав свою провину і розкаявся. Обидві школярки заявили, що претензій до обвинуваченого не мають, на суворому покаранні не наполягають і просили не позбавляти чоловіка волі. 

За місцем роботи обвинуваченого характеризували позитивно, на обліку у психіатра і нарколога він не перебуває, сусіди висловлювалися про нього нейтрально, скарг на його поведінку не надходило.

За ч.1 ст. 155 КК України суд засудив Олександра до трьох років позбавлення волі, але звільнив від відбування покарання з іспитовим строком у 3 роки.

Стаття 155 передбачає покарання за дії сексуального характеру з людиною, яка не досягла 16 років, у вигляді обмеження волі на строк до п'яти років або позбавлення волі на той самий строк. Згода дитини в цьому випадку значення не має - покарання настає в будь-якому разі.

Неофіційно "віком згоди" в Україні вважається 16 років. Це поняття спеціально не обумовлюється в законі. Але сексуальні стосунки з особами, старшими за 16 років, навіть якщо вони не досягли 18-річчя, - не караються, якщо було отримано згоду неповнолітнього.