Два роки тому, 7 травня 2022-го, ЗСУ звільнили село Циркуни під Харковом. У Національній гвардії розповіли, як це було.

Циркуни розташовані на північний схід від Харкова, недалеко від окружної дороги. До війни тут проживало 6,3 тис. осіб. На початку повномасштабного вторгнення російські війська захопили Циркуни. Село перебувало в окупації 72 дні.

Після окупації села зав'язалися бої на харківській окружній. Танки, РСЗВ і ствольна артилерія російських військ обстрілювала Харків, зокрема, Північну Салтівку. ЗСУ били по позиціях росіян. Артилерійські дуелі тривали цілодобово.

Командир батареї бригади "Спартан" із позивним Мастер розповів, що його військова частина тримала оборону від Циркунів до П'ятихаток, і від П'ятихаток до Золочівського району. Майстер тоді був головним сержантом, обслуговував гаубицю Д-30. Артилерія прикривала піхоту, яка йшла в атаку. 

За оцінкою Майстра, Циркуни були важливими для росіян, оскільки через них відкривалися шляхи і до Харкова, і в напрямку Чугуєва.

Житель Циркунів, військовослужбовець із позивним Сахалін розповів, що на момент повномасштабного вторгнення він був у Харкові. Побачити дружину і двох дітей, які залишилися в Циркунах, він зміг тільки через місяць і сім днів.  

"Я вдячний Богу, що мої рідні вижили. І дуже вдячний місцевим жителям, адже нашу сім'ю ніхто не видав, хоча знали, де служу я і моя дружина", - каже Сахалін.

Він також розповів, що росіяни знайшли в сільраді Циркунів списки місцевих жителів, які брали участь в АТО. Багато хто з учасників АТО пройшов російські тортури.

Сім'ю Сахаліна допомогли врятувати бійці ГУР. Спочатку вони знайшли прохід у село, в обхід російських блокпостів, перевірили, чи немає там мін. Згодом дівчата-розвідниці в цивільному одязі зайшли в село, зустрілися з дружиною, сказали їй секретне слово, щоб вона зрозуміла, що це від Сахаліна. Жінка швидко забрала дітей, і вони вибралися з села. 

Начальник артилерійської розвідки бригади "Спартан" із позивним Сіріус розповів, що українські війська мали перевагу в тактичній підготовці. Російські артилеристи застосовували застарілу тактику: використовували батареї з шести гармат, встановлювали гармати на відстані 50 метрів одна від одної, ззаду розміщували машину управління. Такі батареї легко виявляла розвідка.

Українські війська зробили спробу охоплення Циркунів. Низка підрозділів ЗСУ, ГУР і 3-ї бригади оперативного призначення Нацгвардії вибили росіян із Руської Лозової і продовжили тиснути по Білгородській трасі. У цей час підрозділи 92-ї бригади вичавлювали росіян з напрямку Шестакове. Трохи раніше зведені бойові групи, до яких входили, зокрема, військовослужбовці загону спеціального призначення "Омега", вибили росіян із Кутузівки. Росіяни почали поспішно відходити великими колонами, залишаючи багато техніки, боєприпасів. 

Після того, як ЗСУ звільнили Циркуни, значна частина мешканців села евакуювалися до Харкова та інших міст України. Зараз росіяни регулярно продовжують гатити по селу ракетами та керованими авіабомбами. 

Фоторепортаж про те, який вигляд мали Циркуни після звільнення - тут.