У Харкові пропонують пускати собак у метро. Відповідну петицію розміщено на сайті міськради.

Автор пропонує пускати на станції собак будь-яких порід, але тільки в намордниках та на повідку.

Собака – це "теж жива істота", вважає автор; вони допомагають людям, особливо у час, наприклад, займаються пошуком людей під завалами чи пошуком вибухових речовин.

На думку автора, заборона на вхід у метро із собаками (якщо вони у намордниках та на поводках) є обмеженням прав громадян.

Для того, щоб петицію розглянула міська рада, вона має зібрати 5 000 підписів.

У Харкові, згідно з правилами користування метро, дозволяється перебувати у вестибюлі станції та перевозити тварин, включаючи собак, дрібних тварин та птахів, лише у спеціальних контейнерах або клітинах певного розміру: їх сума вимірювань за довжиною, шириною та висотою не повинна перевищувати 120 см.

У різних країнах світу діють різні правила перевезення тварин у громадському транспорті. У Німеччині, наприклад, навіть великий собака може потрапити і до автобуса, і до метро. В Іспанії та Франції тварин у будь-якому громадському транспорті, навіть на таксі, дозволено перевозити лише у контейнері.

У США штати та міста встановлюють свої правила. У метро Нью-Йорка собака може потрапити лише у контейнері. Однак до останніх чітких вимог немає, тому городяни підходять до реалізації свого права за принципом "дозволено все, що не заборонено". Деякі винахідливі нью-йоркці прорізають отвори для лап у великих пакетах, і ця конструкція може зійти за контейнер. У Сан-Франциско контейнер не потрібен, але потрібно дотримуватися двох правил: перше – не можна проводити тварину під час пиків, з п'ятої до дев'ятої ранку і з третьої до сьомої вечора, друге – у вагон допускається тільки одна тварина.

В Об'єднаних Арабських Еміратах перевезення тварин у громадському транспорті повністю заборонено, але є спеціальні такси для домашніх тварин.