У Харкові маленька дівчинка залишилася вдома сама: її мати померла. Як повідомили у поліції, силовикам надійшла інформація про раптову смерть 25-річної харків'янки.

Виїхавши на адресу, правоохоронці з'ясували, що жінка сама виховувала трирічну доньку. А через смерть матері дівчинка залишилася без нагляду.

Дитину передали медикам. Подальшою долею дівчинки займатимуться представники соцслужб.

Схожа ситуація сталася на початку року, коли у квартирі на вул. Шевченка співробітники ювенальної превенції виявили підлітків 15, 13 та 12 років та дворічну дівчинку. З'ясувалося, що їхня мати перебуває в лікарні, дітей доглядала бабуся, але вона померла того дня. Рідних дітей більше не було. Дітей привезли до лікарні, бо двоє з них були застуджені.

До війни в Україні було понад 69 тис. дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. За офіційними даними, з початку повномасштабного вторгнення РФ 110 дітей отримали статус батьків, які втратили, у 229 дітей свідоцтво про смерть батьків не зареєстроване або відсутнє зовсім, про батьків ще 125 дітей нічого невідомо.

Щоб кожна осиротіла дитина мала будинок, в Україні спростили процедуру усиновлення, щоб такі діти отримали тимчасовий притулок у рідних або повноцінну нову родину.

Коли можна всиновити дитину

Сім'я може усиновити дитину в Україні у таких випадках:

  • коли малюки мають статус сироти;
  • якщо вони позбавлені батьківського піклування;
  • якщо біологічні батьки дали нотаріальну згоду усиновлення.

При цьому дитина має перебувати на обліку з усиновлення, який ведуть служби у справах дітей та Національна соціальна сервісна служба.

Як усиновити дитину

Процедуру значно спростили, але не для всіх - лише для родичів та близьких родини. Зокрема, пакет необхідних документів поменшав, а довідку про несудимість можна згенерувати на порталі "Дія".

Щоб повноцінно усиновити дитину, слід віднести до місцевої Служби захисту дітей такі документи:

  1. заяву;
  2. копію паспорта;
  3. документи, що засвідчують родинні зв'язки з дитиною - підійде свідоцтво про хрещення;
  4. довідку від нарколога та психіатра про дієздатність;
  5. довідку/заяву про відсутність судимості.

Після цього справу щодо опіки буде розглянуто у виконавчому комітеті, районній державній адміністрації.