Двоє харківських депутатів - 31-річний депутат Харківської обласної ради Віталій Абрамов і 39-річний депутат Харківської районної ради Станіслав Лебедєв - виїхали за кордон як волонтери системи "Шлях" та не повернулися. Обидва були обранцями від партії ОПЗЖ, пише видання GL.media.

Абрамов 31 січня 2023 року перетнув кордон як волонтер. Машина, на якій Абрамов виїхав, того ж дня повернулася в Україну без нього.

До системи «Шлях» Харківська військова адміністрація у 2022 році вносила Абрамова двічі: за поданням «Благодійного фонду імені Саркіса Давтяна» та за поданням БФ «Допомога українцям 2022». Дозвіл на виїзд депутата діяв до 31 січня 2023-го. 

Керівник фонду «Допомога українцям 2022» Владислав Росток’ян підтвердив волонтерську діяльність Абрамова, надіславши копію декларації на ввезення 50 турнікетів, але дата печатки на документі - 23 січня, тобто турнікети в країну чоловік завіз до свого виїзду за кордон. 

В облраду Віталій Абрамов був обраний у 2020 році, він представляв партійну фракцію ОПЗЖ, весною 2022 року вийшов із партії. Абрамов працював у головним спеціалістом відділу нагляду за діяльністю уповноважених органів з питань архітектури та містобудування Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Харківській області.

Наразі він продовжує свою депутатську діяльність онлайн.

Другий втікач - Станіслав Лебедєв (на фото), який виїхав з України у листопаді 2022 року. До системи «Шлях» Лебедєва внесло Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України.

Він народився в Харкові, жив у Люботині. Одружений, виховує двох синів. Має три вищі освіти. Працював на кафедрі інформатики в Національному юридичному університеті ім. Ярослава Мудрого, приватним підприємцем, заступником керівника Фонду комунального майна Київської області, з 2014 року займався приватною юридичною практикою в сфері житлово-комунального господарства. Перед війною більше року обіймав посаду директора комунального підприємства «Підземне місто». У 2023 році він не відвідав жодного засідання сесії Харківської районної ради. Заяви на складання депутатських повноважень не подавав.

Всього журналісти GL.media встановили імена 13 депутатів, які виїхали з України й досі не повернулися. Інші варіанти виїзду, окрім волонтерської системи "Шлях", -  супровід родичів із інвалідністю.