Заарештовано проросійського "главу Липцева". Разом із депутатами місцевих рад він відбирав у людей зерно та техніку. Тепер СБУ оголосила їм усім підозру у колабораціонізмі.

У співпраці з агресором підозрюються два депутати Липецької сільської ради. Представники РФ призначили своїх поплічників працівниками окупаційної адміністрації. Один із депутатів став "головою", інший - "заступником голови" незаконно створеної "Липецької адміністрації військово-цивільної адміністрації Харківської області". З квітня до вересня гауляйтер намагався створити позитивний імідж окупантів. З цією метою він проводив агітаційну роботу серед місцевого населення, а також розпоряджався майном громади.

Підозрювані організовували сільгоспдіяльність на території громади – наймали працівників, організовували посів та збирання врожаю, сприяли вивезенню сільгосппродукції на територію РФ. Також вони відбирали у місцевих мешканців та підприємств сільгосптехніку на користь окупантів.

"Главу" незаконної адміністрації затримано, йому обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Його "заступнику" повідомлено про підозру заочно. Підозрюваних чекає покарання за ч. 5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України.

Крім того, викрито колишнього начальника сектору дізнання одного з відділів поліції Чугуївського району. На початку повномасштабного вторгнення він добровільно перейшов на бік агресора і був призначений керівником слідчого підрозділу до незаконно створеного відділу поліції тимчасово окупованого Вовчанська. Колаборант брав активну участь у незаконному переслідуванні місцевих жителів та проведенні проти них репресій.

Йому пред'явлено підозру за ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану) Кримінального кодексу України. Проте наразі місцезнаходження підозрюваного українським правоохоронцям невідоме.

Також у державній зраді підозрюється колишній керівник підрозділу та два інспектори Куп'янського та Ізюмського відділів Головного управління Державної податкової служби у Харківській області. Після окупації міст чиновники погодились увійти до складу незаконно створеної адміністрації. Підозрювані збирали гроші з місцевих жителів, зокрема підприємців. Двох із них заарештовано.

1e589c23072a906985dff
конвертер фото онлайн