Стало відомо, куди в Харкові вдарили дрони-камікадзе. Постраждала нафтобаза у Основ'янському районі.

Атаку дронами було здійснено 6 жовтня. Цей тип зброї проти Харкова використовувався вперше. За даними представника командування Повітряних сил ЗСУ Юрія Ігната, запуск здійснювався з території Білгородської області.

Цей тип дронів був придбаний РФ у Ірану і перейменований на "Герань-2". На день раніше, 5 жовтня, ними вже була атакована Біла Церква Київської області.

Харківську нафтобазу, куди потрапили дрони, не використали кілька місяців, її цистерни були порожні, пише “Суспільне”. Удари припали до резервуарного парку. На території підприємства були охоронці, вони не постраждали.

Атака росіян розпочалася о другій годині ночі. Перші три вибухи пролунали з інтервалами  5-10 хвилин. Остання, четверта - через годину, коли на території ураженого об'єкту працювали рятувальники. Люди почули наближення снаряда та встигли втекти.

У командуванні Повітряних сил повідомили, що це не найпотужніша зброя, якою обстрілювали Харків.

"Драматизувати ситуацію з дронами не варто. Це не таке вже потужне озброєння, в арсеналі у ворога є "Іскандери", є найбільш руйнівні ракети Х-22. Не найбільше зло ці "Шахиди" їх будуть знищувати, - повідомив Юрій Ігнат .

Також у командуванні Повітряних сил повідомили, що світломаскування не може розглядатися як засіб захисту від дронів.

"Він же не летить на світ, він не комар якийсь. Він летить за GPS-даними. Світломаскування потрібне, коли летить ворожа авіація, яка скидає бомби. Якщо ми говоримо про "Шахіди", то світломаскування для них абсолютно не потрібне" , - заявив Юрій Ігнат.

a11b7beb825cfb04 b4514cc45cff9800 ccea78d0c0b879e5