На Харківщині тонни макової соломки намагалися видати за корм для худоби. Як повідомили в Офісі Генерального прокурора, вилучено 1,5 тонни наркотичного зілля.

За даними слідства, харків'янин, перебуваючи у Запоріжжі, відправив себе до Харкова посилку – 1,5 тонни комбікорму для тварин. 4 жовтня він приїхав забирати посилку зі своїми двома спільниками. Комбікорм, розфасований у 60 полімерних мішків, які чоловіки почали складати біля мікроавтобуса, але раптом у автобуса з'явився гурт захоплення. Корм для худоби виявився маковою соломкою.

Макова соломка, вона ж кокнар чи кукнар – це всі частини скошеного опійного маку, цілі чи подрібнені, висушені чи не висушені, крім насіння. Соломка містить наркотично активні алкалоїди опію. Після переробки з макової соломки можна отримати ацетильований опій або героїн. Але також макова соломка використовується і у фармацевтиці як сировина для отримання алкалоїдів опію: морфіну, кодеїну, папаверину та інших.

Підозрюваних було затримано на місці злочину.

Згодом правоохоронці знайшли на території складського приміщення у Харкові підпільний цех, де фасували сировину з метою подальшого збуту.

Трьом харків'янам повідомили про підозру у незаконному придбанні, зберіганні особливо небезпечних наркотичних засобів з метою збуту (ч. 3 ст. 307 КК України).