Голова Нацбанку Кирило Шевченко підозрюється у злочині. Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро України.

Силовики викрили організовану групу на чолі з колишнім головою правління "Укргазбанку", яка з 2014 по 2019 рік незаконно вивела з фінансової установи 206 млн гривень.

За даними слідства, посадові особи банку забезпечили укладання фіктивних договорів із фізичними та юрособами, які нібито, будучи "агентами" банку, залучили до нього великих клієнтів. За ці "агентські послуги" банк щомісяця їм незаконно виплачував "винагороду". Агентів виявилося 52, отримавши гроші, вони одразу припиняли свою діяльність.

6 жовтня п'ятьом учасникам групи повідомили про підозру у розтраті шляхом зловживання своїм службовим становищем, коштів банку та у службовому підробленні.

"Організатором схеми НАБУ та САП вважають першого заступника голови правління "Укргазбанку", який незабаром очолив його за рішенням уряду. Він ініціював зміну внутрішніх документів, щоб легалізувати схему, усуваючи перешкоди для скоєння злочину, затверджував умови співпраці з посередниками та здійснював контроль за виплатами" , - зазначили у НАБУ.

Йдеться про Кирила Шевченка, який з 2015 року очолював "Укргазбанк", а з 2020 року за рішенням Верховної Ради обійняв посаду голови НБУ.

Кирило Шевченко 4 жовтня заявив про відставку за станом здоров'я. Президент Володимир Зеленський подав відповідне подання до Ради. 6 жовтня фінкомітет ВР схвалив звільнення Шевченка із зазначеної посади.