Російський метал намагалися завезти через Харківську митницю. Про це повідомили в прокуратурі.

Одне з українських підприємств намагалося розмитнити вантаж із металом, власником якого є компанія російського мільярдера Андрія Комарова. 

Металопродукція була виготовлена російською компанією "Киберсталь". Її доставили в Харківську область перед початком повномасштабного вторгнення РФ. Однак розмитнена вона не була і перебувала на складах української митниці. 

56-річний Андрій Комаров - член правління Російського союзу промисловців і підприємців, займається металургією. У 2021 році його статки оцінювали в 1,2 млрд доларів. Рішенням Ради національної безпеки і оборони України від 19 жовтня 2022 року до нього застосовано санкції строком на 10 років, зокрема обмеження торговельних операцій.

"Киберсталь" - підприємство з Первоуральська, провідний російський постачальник труб з нержавіючої сталі.

У 2023 році українська компанія, використовуючи "фірми-прокладки", намагалася розмитнити російський товар. Прокуратура і Державне бюро розслідувань не дали цього зробити. "Фірми-прокладки" - також відомі як фірми-одноденки або "фірми-метелики" - існують тільки на папері, а насправді не ведуть реальної діяльності. Їх часто застосовують для приховування незаконних схем.

31 серпня 2023 року суддя наклав арешт на російський метал вартістю майже 3 млн грн.

Наразі триває передача російського майна в управління Національному агентству з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА). Триває розслідування.